Legea Educatiei promoveaza doua trasee: emigrarea sau reintoarcerea la activitatile agricole, potrivit Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

In urma consultarilor cu reprezentantii Ministerului si a dezbaterilor purtate pe proiectul de Lege a Educatiei, ANOSR se declara stupefiat de caracterul ultimei variante de lege inaintata catre Guvern, total impotriva studentilor, potrivit unui comunicat de presa remis astazi.

Astfel, studentii sunt de parere ca, potrivit noului proiect, isi vor pierde cele mai elementare drepturi de a fi reprezentati, ca urmare a faptului ca invatamantul nu este centrat pe student, acestia devenind devin simple exponate, fara acces la deciziile importante din cadrul universitatii. Intregul proiect de lege duce astfel la rigidizarea traseului educational si blocheaza orice tip de mobilitate si transferuri ale studentilor.

  • Coruptia universitara, stimulata
Pe de alta parte, lipsa studentilor din comisia de etica a ministerului, din comisiile universitare, dar si lipsa unei structuri care sa combata acest fenomen, va duce la cresterea coruptiei in mediul universitar, potrivit ANOSR.

Cat despre suportul financiar acordat studentilor, proiectul nu ofera nicio garantie privind sprijinul financiar oferit studentilor. "Invatamantul de stat nu este gratuit, nici macar pentru studentii beneficiari ai unor locuri sustinute de stat. Multitudinea taxelor sustinute de lege va genera un invatamant doar pentru cei bogati. In Romania, gradul de acces a celor saraci la invatamantul superior este cel mai scazut din Europa. Prin prezentul proiect de lege, aceasta segregare este stimulata", precizeaza reprezentantii ANOSR. Mai mult, finantarea invatamantului privat va permite o serie de abuzuri cu profit major, in detrimentul educatiei.

  • Etnicii romani din strainatate nu exista, in viziunea MECTS
Odata cu noua lege, studentii basarabeni nu mai primesc subventii din partea statului roman. Astfel, ANOSR este de parere ca "educatia este transformata intr-un “serviciu” de proasta calitate, iar Studentii vor primi burse doar daca au 'o comportare exemplara', situatie asemanatoare cu cele de dinainte de '89". Astfel, ANOSR solicita infiintarea unei comisii de lucru care sa includa toti partenerii sociali pentru amendarea prezentei propuneri de lege.
  • ANOSR cere demisia Ministrului Educatiei.

"Dupa un set de dezbateri publice, doar bifate de minister, in care 99% din propunerile ANOSR, din care peste 50% promise ca vor fi introduse in lege, constatam o ignorare completa a societatii civile si un dispret real fata de studenti. ANOSR a participat in mod constructiv la TOATE dezbaterile publice. A organizat peste 40 de dezbateri interne in tara pentru a fundamenta pozitiile, in final, realizand ca abordarea constructiva in Romania este sortita esecului. Din perspectiva ANOSR, actiunile desfasurate de MECTS, nu au fost dezbateri publice ci simple campanii de promovare, informare si o disimulare continua! In aceste conditii, ANOSR cere demisia Ministrului Educatiei"
, se precizeaza in comunicat.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.