Economia romaneasca a pierdut de la inceputul crizei 550.000 de locuri de munca, mai exact peste 16% din efectivul initial de salariati, dintre care circa 220.000 din industria prelucatoare, potrivit unui raport al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903.

"Cele mai afectate sectoare au fost industria usoara, industria chimica, industria metalurgica, materiale de constructii, constructii de masini si fabricarea mobilei", se arata in raportul UGIR-1903.

Reprezentantii confederatiei patronale mai spun ca anul 2010 se anunta deosebit de dificil, iar primele doua trimestre vor fi problematice, informeaza NewsIn.

  • Romania, in plina criza economica

"Cresterea economica poate reveni spre finalul anului, dar va fi foarte firava. Se asteapta ca sistemul bancar sa isi reia treptat creditarea. Executia bugetara in 2010 va suporta rigorile supravegherii FMI pentru incadrarea in cifra de deficit bugetar angajata de 5,9% din PIB", informeaza raportuli UGIR-1903. Potrivit acestuia, Romania se afla inca in plina criza economica, iar sfarsitul acesteia nu poate fi inca prevazut.

"Criza economica globala este departe de a-si epuiza efectele negative, peste tot in lume activitatea economica incetinind drastic. Guvernele tarilor afectate au aplicat programe de sustinere a propriilor firme, de reducere a taxarii, au luat masuri de sustinere a unor industrii si s-au straduit sa reduca cheltuielile publice. Romania nu a putut sau nu a stiut sa aplice asemenea masuri. Ca urmare, economia isi continua trendul descendent, iar situatia generala se agraveaza de la o luna la alta", se mai arata in raport.

Reprezentantii UGIR-1903 sustina ca multe din masurile anticriza ale programelor guvernului au fost realizate partial, iar efectele generale ale aplicarii acestuia, pana in prezent, sunt reduse.

"Declansarea crizei economice si financiare globale la sfarsitul anului 2008 a gasit tara noastra vulnerabila, astfel ca Romania a intrat intr-o puternica criza economica interna marcata de reducerea severa a activitatii economice in toate sectoarele si de inrautatirea rapida a tuturor parametrilor economici", afirma reprezentantii confederatiei patronale.

Citeste si:
Mai multe locuri de muncă disponibile în 2022
Mai multe locuri de muncă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.