Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si parchetele militare din teritoriu au inregistrat 4.495 de dosare penale referitoare la Revolutia din decembrie 1989, in 112 din cauze fiind trimise in judecata 245 de persoane.

Raspunsul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vine in contextul in care reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie 1989 au protestat, luni, in fata sediului Parchetului General, solicitand finalizarea dosarelor avand ca obiect evenimentele din decembrie 1989, precum si pe cele din timpul mineriadei din iunie 1990, potrivit unui comunicat al Parchetului General, citat de NewsIn.

Din cele 4.495 de dosare referitoare la revolutia din decembrie 1989, in 2.894 de cauze au fost efectuate cercetari de catre Sectia Parchetelor Militare si Parchetul Militar Bucuresti, iar in 1.601 dosare de catre unitatile militare de parchet din teritoriu. De asemenea, din totalul dosarelor instrumentate, un numar de 3.135 au avut ca obiect uciderea sau ranirea unor persoane (818 dosare privind perioada 17 – 22 decembrie 1989, iar 2.317 cauze privind perioada de dupa 22 decembrie 1989).

De asemenea, din totalul de 3.135 de dosare instrumentate de parchetele militare, Sectia Parchetelor Militare si Parchetul Militar Bucuresti au instrumentat 2.311, 647 de cauze privind perioada de pana la 22.12.1989, iar 1.664 de dosare privind perioada urmatoare.

Pe de alta parte, arata Parchetul General, intr-un numar de 112 cauze, din totalul de 4.495, au fost trimisi in judecata, de catre Sectia Parchetelor Militare si parchetele militare din subordine, 245 de inculpati, dintre care sase generali, 32 de ofiteri, noua subofiteri si 35 militari in termen din cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN), precum si 12 generali, 73 de ofiteri, opt subofiteri si un militar in termen din cadrul Ministerului de Interne, dar si 69 de civili.

In finalul comunicatului de presa, Parchetul General arata ca "in dosarele aflate in instrumentarea procurorilor s-a lucrat in mod constant, intr-un ritm sustinut, in vederea finalizarii acestor cauze".

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

In ceea ce priveste dosarul „Mineriadei”, solutionat de procurori si aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a desemnat o persoana care, incepand cu data de 19 martie 2010, s-a prezentat la sediul instantei supreme pentru a asigura la desigilarea si sigilarea dosarului „Mineriadei”, in vederea fotocopierii documentelor.

Reprezentanti ai Memorialului Revolutiei din Timisoara si ai Asociatiei 21 Decembrie au anuntat ca vor organiza, luni, doua pichete, la Parchetul General si Ministerul Justitiei, pentru a protesta fata de tergiversarea dosarului Revolutiei.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat ca peste 20 de revolutionari, majoritatea veniti de la Timisoara, vor protesta in fata Parchetului General, intre orele 13.00 si 14.00 si in fata Ministerului Justitiei intre orele 14.00 si 15.00, din cauza tergiversarii cercetarilor in dosarul Revolutiei. Maries a precizat ca va organiza protestul la cererea revolutionarilor de la Timisoara, care vor ca fostul procuror militar Dan Voinea sa se ocupe din nou de dosarul Revolutiei, pentru ca ”e singurul in care au incredere”.

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.