Taxa pe alimente este o premiera in sistemul de taxare din Uniunea Europeana, potrivit europarlamentarului Cristian Busoi, care considera ca Ministerul Sanatatii introduce, de fapt, o noua modalitate pentru colectarea banilor la bugetul de stat, care va avea ca efect cresterea pretului alimentelor.

"Taxa pe alimente ar fi o premiera in tarile Uniunii Europene. Pana acum, nu exista niciun exemplu in acest sens. Iar consecinta va fi ca producatorii si distribuitorii vor fi nevoiti sa creasca preturile, iar aceasta crestere de preturi se va regasi in bugetele diminuate ale romanilor. Ministerul Sanatatii trebuie sa recunoasca cinstit : taxarea nu este o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate, ci o metoda de strangere de fonduri", spune Busoi, citat de NewsIn.

Europarlamentarul PNL considera, de asemenea, ca aceasta taxa este discriminatorie, pentru ca nu tine cont de obiceiurile alimentare ale populatiei si nici nu are ca scop imbunatatirea acestora. "O astfel de taxa penalizeaza pe toata lumea, indiferent de stilulde viata si obiceiurile de consum alimentar", mai spune europarlamentarul.

Cristian Busoi este de parere ca ministerul Sanatatii trebuie sa renunte la aceasta initiativa, deoarece introducerea acestuia va afecta si mai mult puterea de cumparare a populatiei, mai ales a categoriilor sociale cu venituri medii si mici, care consuma oricum alimentele cele mai nesanatoase.

Asa-zisa taxa pe alimentele nesanatoase, adusa in discutie la initiativa Ministerului Sanatatii, este contestata si de reprezentantii industriei alimentare. Acestia spun ca taxa va provoca evaziune fiscala si va indrepta populatia spre produse mai ieftine si mai proaste de pe piata neagra.

Potrivit reprezentantilor ministerului, lista produselor care vor fi taxate nu a fost inca finalizata, dar secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat ca nu vor fi taxate legumele, carnea, laptele si derivatele din acestea si nici ouale. Lista va fi finalizata in doua-trei luni, iar taxa va fi variabila, in functie de produs. [Shaorma si pizza, scutite de taxa pe fast-food]

"Avem multe probleme legate de sanatatea publica si nu putem sta cu mainile in san. Va trebui sa reinvatam sa ne hranim", a spus Cercel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.