Membrii Orchestrei Filarmoncii "George Enescu" ii reproseaza directorului interimar Cristian Mandeal managementul dezastruos si folosirea lipsei de fonduri ca scuza pentru a lipsi institutia de dirijori buni, cerandu-i totodata sa nu se mai joace de-a "uite demisianu e demisia".
Membrii Orchestrei Filarmonicii raspund, intr-o scrisoare deschisa adresata directorului interimar al Filarmonicii, Cristian Mandeal, afirmatiilor facute de acesta dupa publicarea rezultatelor anchetei demarate de Ministerul Culturii. "Trebuie sa stiti ca actiunile si deciziile dumneavoastra sunt percepute ca niste gesturi disperate venite din dorinta de razbunare, de a crea haos si de a distruge valoarea acestui colectiv. Nu este intamplator faptul ca ati ajuns dirijor la prima orchestra a tarii datorita artistilor care si-au exprimat acordul scris pentru venirea dumnevoastra si plecati de la conducerea aceleiasi orchestre pentru ca, in contextul actual, artistii si-au exprimat dorinta de a depasi <starea de mediocritate> in care s-au aflat", se arata in scrisoarea Orchestrei, citata de NewsIn.

In ceea ce priveste afirmatia directorului interimar, potrivit careia managementul sau din ultimii 19 ani s-a dovedit a fi unul foarte bun, reprezentantii Orchestrei spun ca exista cel putin doua situatii in care managementul "de succes" a fost unul "dezastruos": "relatia cu oamenii si atmosfera tensionata in care aveau si continua sa aiba loc toate activitatile orchestrei, la aceasta din urma contribuind si colaboratorii dumneavoastra apropiati". "Prin declaratiile date in toate imprejurarile, afirmati ca sunteti <victima unui puci>, insa modul de a actiona v-a facut sa fiti propria victima. Faptul ca 85 de artisti intrumentisti v-au contestat calitatea de manager, spune cu mult mai mult decat un control, al carui rezultat l-am anticipat si anuntat in presa, si asta datorita sistemului in care traim", mai spun membrii orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Reprezentantii orchestrei precizeaza, in scrisoarea deschisa, ca lipsa fondurilor nu ar fi trebuit sa constituie un impediment pentru un bun manager, considerand ca au dreptul de a beneficia de calitatile artistice incontestabile ale unor maestri ai baghetei, care nu au avut acces la pupitrul ochestrei din motive subiective.

Membrii orrchestrei incheie scrisoarea deschisa rugandu-l pe Mandeal sa faca un ultim gest - "sa ne lasati sa intram in mileniul III, sa fim in randul celorlalte tari din Europa. (...) Oricat de tare iubiti puterea, nu va mai jucati de-a <uite demisia – nu e demisia> sau <ma pensionez – nu ma mai pensionez> si lasati-ne sa ne ducem <de rapa>, cum ne tot spuneti, fara sa ne urmati! Vrem sa ne salvam singuri de acolo si fiti convins ca o vom face, cu siguranta!".

Ancheta demarata de Ministerul Culturii la Filarmonica "George Enescu" in timpul lui Theodor Paleologu a fost finalizata pe 15 ianuarie, neconstatandu-se vreo neregula manageriala a directorului Cristian Mandeal, a declarat pentru NewsIn Kelemen Hunor, in vreme ce membrii orchestrei au anuntat ca vor replica.

[Scandal la Filarmonica George Enescu. Directorul Cristian Mandeal si-a dat demisia]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.