Directorul Filarmonicii "George Enescu", Cristian Mandeal, a declarat ca a renuntat la functie in urma mai multor conflicte dintre el si orchestra, dupa ce ieri instrumentistii au protestat impotriva sa cu un memoriu trimis Ministerului Culturii.
"Am optat pentru functia mea executiva, sa ma intorc la functia mea de dirijor", a spus Mandeal, explicand ca gestul sau este cauzat de "un noian de probleme si de nemultumiri".

Conflictul mai vechi dintre el si orchestra "George Enescu", cauzat si de probleme financiare, pe care il descrie ca fiind unul "regretabil", a fost acutizat de concertul sustinut, de Angela Gheorghiu, in cadrul Zilelor Bucurestiului, cand instrumentistii Filarmonicii au cantat fara concert-maestrul Anda Petrovici: "A fost o problema de neintelegere intre dirijorul invitat si concertul-maestrul orchestrei, as putea spune ca acesta din urma a fost, cu ghilimelele de rigoare, alungat, fapt ilegal, pentru ca are un contract pe viata".

Tensiunile s-au acutizat ieri dimineata, cand instrumentistii au adresat un memoriu ministrului Culturii, Theodor Paleologu, in care denunta politica conducerii si in care amintesc de problemele de la concertul Angelei Gheorghiu, dar refuzand orice discutie cu Cristian Mandeal, explica NewsIn.

"Eu am cerut o ancheta in regim de urgenta, a Ministerului Culturii, chiar la directia mea", a spus Mandeal, adaugand ca "orchestra nici macar nu a catadicsit sa stea de vorba cu mine, in ciuda relatiei mele de 22 de ani cu aceasta." "Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a venit aici, ne-a dedicat intreaga dimineata, dar nu are ce sa faca, din moment ce nici el nu a vazut memoriul, care a fost trimis la minister, dar i s-a confirmat de acolo ca l-a primit", a adaugat Mandeal.

La finalul saptamanii trecute, un mail anonim denunta faptul ca Ateneul Roman "ar putea ramane fara instrumentisti, in urma unui conflict aparut intre muzicienii Filarmonicii "George Enescu" si concert maestrul orchestrei, la prima repetitie pentru concertul din Piata Constitutiei, sustinut de soprana Angela Gheorghiu".

Textul prezenta si posibile masuri de penalizare pe care conducerea institutiei, formata din Cristian Mandeal si Nicolae Licaret, ar intentiona sa le ia "impotriva reactiilor spontane de solidaritate aparute in randul muzicienilor", "restructurarea contractelor de munca ale instrumentistilor".

Filarmonica "George Enescu" nu a fost implicata ca institutie in proiectul concertului privat sustinut de Angela Gheorghiu, arata Cristian Mandeal. In contractul nr. 1271/2009, incheiat cu Institutul pentru Dezvoltare Durabila, in calitate de organizator, orchestra acompaniatoare este denumita in clar Orchestra Simfonica - Bucuresti: "Sub aceasta denumire o parte a orchestrei noastre a semnat contracte individuale in calitate de artisti independenti, contracte in care Filarmonica "George Enescu" nu este parte. Dat fiind statutul privat al evenimentului, conflictul evocat in mesajul anonim pe care l-ati primit nu are nici o relevanta pentru activitatea institutiei si, in consecinta, nu face obiectul vreunei reactii din partea conducerii acesteia", a adaugat Cristian Mandeal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.