"Povestea Omar Hayssam" continua cu negocierile dintre autoritatile romane si cele siriene pentru ca acesta sa fie adus in tara sa-si ispaseasca pedeapsa. MAE si MJ au luat pozitie in acest sens pentru a se ajunge la o intelegere intre cele doua state.

Basescu despre Hayssam: "Pana la urma or sa ajunga toti acasa". Presedintele Traian Basescu a raspuns, sambata, la intrebarea unor jurnalisti privind situatia lui Omar Hayssam ca "pana la urma or sa ajunga toti acasa".

Nastase: Subiectul Hayssam, perdeaua de fum trasa peste problema bugetului
.
Fostul premier sugereaza ca subiectul Hayssam a fost redeschis pentru a arunca o perdea de fum peste adevarata problema a tarii si anume bugetul pe 2010 si toate problemele acestuia.

Ministerul Justitiei a precizat vineri, intr-un comunicat de presa, ca nu a fost informat, pana la acea data, de Biroul National Interpol in legatura cu localizarea lui Omar Hayssam pe teritoriul Siriei sau al altui stat, iar extradarea acestuia s-ar putea face doar in baza unui nou tratat incheiat cu Siria. Potrivit comunicatului, conform legislatiei in vigoare, Ministerul Justitiei poate solicita extradarea unei persoane dupa ce aceasta este localizata sau arestata in baza mandatului de urmarire internationala emis, iar instanta competenta pronunta o incheiere motivata prin care constata indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea. Ministerul Justitiei precizeaza ca "nu a fost informat oficial de catre Biroul National Interpol pana la aceasta data, cu privire la localizarea cetateanului Omar Hayssam pe teritoriul Republicii Arabe Siriene sau pe teritoriul altui stat".

"Altfel spus, in absenta unei adrese a Interpol ori a unui raspuns oficial din partea autoritatilor siriene in cazul Hayssam, acesta, juridic vorbind, este, pe mai departe, disparut fara urma. In aceste conditii, intrebarea este pe ce baze a negociat presedintele Traian Basescu extradarea lui Hayssam din Siria, din moment ce, oficial, asa cum arata ministerul Justitiei, acesta nici macar nu a admis ca l-ar detine pe celebrul terorist?"
, se intreaba Inpolitics. "Pentru ca, iata ce spunea Basescu pe 20 noiembrie, in plina campanie electorala, la B1TV, intrebat daca a vorbit cu presedintele Siriei, la Paris si la Damasc, despre cazul Hayssam: <O, da!>. Mai departe, intrebat de ce sirienii nu il extradeaza pe Hayssam, Basescu a explicat: <Trebuie negociat acordul de extradare, care e din anii '60, s-a inceput negocierea acestui acord. Eu sper ca presedintele Assad sa respecte ce am convenit>. Discutiile lui Basescu in Siria, pe subiectul Hayssam, au avut loc in anul 2008. Acum suntem in 2010, Basescu vorbeste tot mai insistent de necesitatea aflarii adevarului in cazul Hayssam, in presa apar misterioase stiri despre iminenta aducere in tara a acestuia, dar, in fapt, autoritatile recunosc oficial, cu nonsalanta, ca in ultimii doi ani nu s-a facut, practic, niciun progres pe calea recuperarii teroristului", comenteaza Inpolitics.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei aminteste ca pe 5 mai 2009, autoritatilor siriene li s-a transmis, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cererea de comisie rogatorie formulata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care mai multe persoane sunt judecate in legatura cu fuga lui Omar Hayssam din tara. Cauza a fost stramutata la Curtea de Apel Oradea, iar pana la acest moment, desi s-au facut reveniri la autoritatile siriene, prin MAE, nu s-a raspuns cererii de asistenta mentionate.

Ministerul Justitiei precizeaza ca, in prezent, procedura de extradare intre Romania si Republica Araba Siriana este reglementata de Conventia intre Republica Socialista Romania si Republica Araba Siriana privind asistenta juridica in materie civila, familiala si penala ratificata prin Decretul nr. 70/1979, publicat in B. Of. nr. 19 din 5 martie 1979. Conform acestuia, partile contractante se angajeaza sa-si predea reciproc, potrivit regulilor si conditiilor prevazute in prezenta conventie, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei, persoanele care se gasesc pe teritoriul uneia din cele doua parti contractante. Decizia in sensul extradarii sau nu a unei persoane din Republica Araba Siriana in Romania este luata exclusiv de autoritatile siriene, dupa primirea cererii de extradare, se arata in comunicatul Ministerului Justitiei. Potrivit Tratatului in vigoare, prin exceptie, nu pot fi extradate din Republica Araba Siriana "persoanele care la data primirii cererii de extradare sunt cetateni ai partii solicitate" (art. 30).

In vederea modernizarii cadrului juridic bilateral, in anul 2009, Ministerul Justitiei a raspuns solicitarii MAE si a elaborat un nou tratat de extradare. Proiectul de tratat a fost inaintat pe cale diplomatica, prin intermediul MAE, partii siriene si vizeaza crearea unui cadru general in materia extradarii si nu o situatie specifica. Ministerul Justitiei nu a primit, pana la acest moment, nici de la partea siriana, nici de la MAE, acceptul, obiectii ori contrapropuneri cu privire la documentul inaintat, se mai arata in comunicatul remis vineri.

Ministerul Justitiei a confirmat joi seara, pentru NewsIn, ca a inaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precizand ca nu a fost inca sesizat de partea siriana cu pozitii legate de acest proiect. Tot joi seara, biroul de presa al MAE a confirmat, raspunzand unei solicitari NewsIn, ca Ministerul roman de Externe a transmis autoritatilor siriene un proiect de tratat privind extradarea elaborat de Ministerul Justitiei, care de afla in analiza partii siriene.

In baza documentul elaborat de Ministerul Justitiei, Omar Hayssam ar urma sa fie adus in tara pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani.

Potrivit Realitatea TV, intelegerea dintre Romania si Siria ar avea si un important continut economic, care ar fi fost negociat inca din 2008, cand doua delegatii oficiale romanesti au vizitat Siria. Atunci s-ar fi incheiat si un acord de protejare reciproca a investitiilor semnat de ministrii de finante ai celor doua tari.

Si cotidianul Gandul scrie ca "Omar Hayssam ar putea fi adus in tara pentru ca statul roman si cel sirian ar fi ajuns la o intelegere privind extradarea teroristului numarul 1 al Romaniei. Informatia a fost difuzata de televiziunea publica dar si de televiziunile de stiri care citeaza surse din mediile diplomatice romane si siriene".

Directorul SRI, George Maior, a afirmat ca in 8 noiembrie 2009, ca din informatiile pe care le detine, Omar Hayssam este detinut in Siria, iar statul roman face demersuri pentru aducerea lui in tara.

Hayssam a fugit din Romania in vara lui 2006, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe motive medicale. El a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru organizarea rapirii jurnalistilor romani in Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.