Cristian Mandeal inceteaza orice colaborare cu Filarmonica "George Enescu", nemaidorind sa se intoarca nici macar la activitatea de dirijor al orchestrei, in conditiile in care muzicienii nu il mai doresc, iar "dragoste cu de-a sila" nu face.
Dupa ce si-a depus demisia din functia de manager, pe 24 septembrie, Mandeal declara ca va opta pentru functia executiva, aceea de dirijor.

In conditiile in care muzicienii din orchestra si-au continuat protestul, iar Ministerul Culturii nu a demarat o ancheta, care sa ii permita "demontarea" memoriului inaintat de orchestra, Cristian Mandeal a luat decizia de a parasi Filarmonica "George Enescu", informeaza NewsIn.

"Nu mai vreau sa revin, dragoste cu de-a sila nu se face", a comentat Mandeal situatia de la Filarmonica, adaugand ca, desi ar fi frumos ca lumea muzicii sa nu fie afectata de astfel de scandaluri, "ea este o lume chiar mai sensibila decat altele".

[Scandal la Filarmonica George Enescu. Directorul Cristian Mandeal si-a dat demisia]

Cariera lui Cristian Mandeal a inceput cu orchestrele filarmonicilor din Targu Mures (1977), Cluj (1980) si Bucuresti (1987). Din 1991 este director general al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucuresti.

Intre 2001 si 2008 Cristian Mandeal a fost si director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania. Totodata, incepand din 2005 devine dirijor principal invitat (Principal Guest Conductor) al Orchestrei „Hallé“ din Manchester (vestita orchestra a lui Sir John Barbirolli). Din 2006 detine si functia de Principal Guest Conductor al Filarmonicii din Copenhaga. Intre 1989 si 2002 a fost si director artistic al Orchestrei Simfonice „Haifa“ din Israel, iar intre 2000 si 2003 a fost dirijor rezident (Director in Residence) al Orchestrei „Haydn“ din Bolzano e Trento (Italia). In stagiunea 2006–2007 a fost Principal Guest Conductor al Filarmonicii din Belgrad. A fost director artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu“, editiile 2001 si 2003.

Nascut in 1946, Cristian Mandeal a studiat pianul, compozitia si dirijatul la Brasov si Bucuresti, urmand apoi cursurile de maiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin si ale lui Sergiu Celibidache la München (1990).

In cariera sa, un capitol aparte il reprezinta capodopera Oedipe pe care a dirijat-o la Opera Nationala Romana din Bucuresti, la Deutsche Oper din Berlin, la Teatro Lirico din Cagliari (premiera italiana a lucrarii) si, in versiune de opera-concert, la Festivalul International de la Edinburgh, editia 2002, in premiera britanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.