Grupurile cele mai vulnerabile la marginalizare si discriminare in Romania raman minoritatile sexuale, romii, persoanele infectate cu HIV si persoanele cu dizabilitati, potrivit unui sondaj de opinie realizat de catre Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).
Referitor la aceste grupuri sociale, peste 50% dintre respondenti considera ca sunt "foarte mult" sau "destul de mult" discriminate, ceea ce demonstreaza ca romanii au totusi constiinta propriei homofobii. Pana la 45% din populatie considera ca fiind discriminate si acele persoane aflate la o varsta inaintata, iar un sfert din populatie tinde sa includa in categoria grupurilor discriminate imigrantii, minoritatile etnice si religioase.

Cercetarea arata ca membrii minoritatilor sexuale sunt cei fata de care se manifesta cea mai mare reticenta. Doar 4,9% dintre romani ar accepta un homosexual ca membru al familiei si 23% ca prieten apropiat, arata sondajul citat de NewsIn. Mai mult, homosexualii nu sunt acceptati nici macar in postura de colegi de serviciu, pentru ca 54% dintre romani nu ii accepta pe acestia in anturajul de la serviciu.

De asemenea, repulsia se manifesta si fata de romi. Un sfert dintre respondenti nu ar fi de acord ca un rom sa le fie coleg de munca. 84% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu ar fi de acord ca cineva din familie sa se casatoreasca cu o persoana infectata cu HIV.


Homosexuali si romi = repulsie



Alaturi de romi, grupul minoritatilor sexuale este cel mai stereotipizat in Romania. Potrivit rezultatelor sondajului, in Romania se poate vorbi de un important potential de homofobie.

Atunci cand le-a fost cerut sa indice primul cuvant care le vine in minte cand aud cuvantul "homosexual", 22% dintre respondenti au indicat cuvinte precum "repulsie", "dezaprobare", 15% "boala", "nebunie"si 8% "anormalitate", "excentricitate".

Totusi, este imbucurator faptul ca nivelul de toleranta al romanilor fata de minoritati a crescut semnificativ in ultimul an. De exemplu, procentul romanilor care au o atitudine deschisa fata de persoanele de etnie roma a crescut de la 43% in 2008, la 56% in 2009. Studiul a mai aratat ca si in cazul celorlalte minoritati s-a inregistrat o crestere a tolerantei, in comparatie cu anii trecuti.

Sondajul de opinie, realizat de INSOMAR in perioada 1-24 august pe un esantion de 1.201 persoane este o actiune pe care CNCD o desfasoara anual, pentru a analiza schimbarile aparute in perceptiile si atitudinile romanilor fata de discriminarea grupurilor vulnerabile precum persoane infectate cu HIV/SIDA, homosexuali, persoane de etnie roma sau cu dizabilitati fizice sau mentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.