"Katalin Varga", "Constantin si Elena" si "De unica folosinta" sunt cateva dintre peliculele romanesti care vor concura in competitia principala a Festivalului International de Film din Romania, in perioada 26 septembrie - 4 octombrie, la Arad, unde va participa si actorul Kevin Costner.
Programul regional "CineBlackSea", care din acest an va deveni sectiunea principala, se adreseaza cineastilor din tarile bazinului Marii Negre si va prezenta lungmetraje, scurtmetraje si documentare din Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania, potrivit NewsIn.

Rivalii coproductiei anglo-romana-ungara "Katalin Varga", premiata anul acesta cu un Urs de Argint la Festivalul de la Berlin, sunt pelicula regizorului turc Özcan Alper, "Toamna" (Autumn), coproductia Turcia/Franta/Germania/Belgia, "Lapte" (Milk), filmul regizat de georgianul George Ovashvili, "Celalalt mal" (The Other Bank), pelicula rusa a lui Andrei Khrzanovski, "O calatorie sentimentala in patria mama" (Room and a half), productia armeana in regia lui Harutyun Khachatryan, "Granita" (Border), filmul din Azerbaidjan regizat de Elchin Musaoglu, "A 40-a usa" (The 40th Door), si pelicula realizata in Armenia de Nariné Mkrtchyan si Arsen Azatyan, "Reintoarcerea fiului risipitor" (The Return of the Prodigal Son).

Alaturi de "Nunta lui Oli", de Tudor Jurgiu, si "De unica folosinta", in regia lui Alex Gherman, la sectiunea scurtmetraje vor mai concura alte sapte pelicule in vreme ce, la documentare, pe langa “Constantin si Elena”, vor participa inca 13 filme.

In cadrul editiei din acest an la Ro-IFF vor fi prezente doua personalitati ale cinematografiei internationale, respectiv regizorul bosniac Emir Kusturica si actorul american Kevin Costner. Ambii vor sustine cate un concert impreuna cu propriile lor formatii. Astfel, pe 26 septembrie, Kusturica va deschide Festivalul de la Arad alaturi de "No Smoking Orchestra", urmand ca actorul american impreuna cu Modern West sa cante in ultima zi a evenimentului.

Sectiunea Focus a festivalului este dedicata in acest an regizorului Emir Kusturica.

Ro-IFF va avea loc in perioada 26 septembrie - 3 octombrie 2009, la Arad. Evenimentul este organizat de Fundatia ARTIS in parteneriat cu Casa de Cultura din Arad, beneficiind de sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Primariei Arad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.