Aproape 2.000 de sindicalisti au ocupat, marti (15 septembrie 2009), incepand cu ora 14.00, latura parcului Izvor dinspre Palatul Parlamentului, pentru a participa la protestul fata de asumarea raspunderii de catre guvern pentru legile privind salarizarea, educatia si reorganizarea agentiilor.
Protestul, anuntat de sindicate ca pichet, ar urma sa se desfasoare simultan cu procedura asumarii raspunderii in Parlament, informeaza Newsin.

Participantii la protest, care reprezinta breslele cadrelor didactice, medicilor, politistilor si functionarilor publici agita pancarte, pe care sunt scrise texte ca "V-ati asumat coruptia din stat" sau "Sa traiti bine precum dascalii!", si fac zgomot cu goarne si fluiere. [Ne asteapta 'Scandalul Asumarii' sau 'aruncarea tarii in haos'; Romani catre Basescu: "Traim bine, domnu' presedinte? Destul ne-ai mintit, gata!"]

"Noi am facut concesii, dar suntem neglijati, in timp ce judecatorii sunt bagati in seama. Pe noi nu ne-au anuntat care sunt cele 70 de amendamente aprobate. Preferam sa fie doua-trei, dar de esenta, de exemplu cresterile negociate initial", a declara un protestatar, citat de Ziua.

Federatiile sindicale protesteaza astfel fata efectele preconizate ale Legii privind salarizarea unitara a bugetarilor: pierderea unor drepturi castigate ale personalului din sectorul bugetar, diminuarea veniturilor acestei categorii de personal sau concedieri masive, potrivit Realitatea.net.

"Asumarea raspunderii pe legi de o asemenea importanta nu este normala. Sunt legi facute dupa ureche, fara consultarea specialistilor", a spus un altul dintre participantii la protest.

"In egala masura, actiunea noastra este un protest fata de modul in care Guvernul a decis promovarea Legii respective, cu incalcarea regulilor elementare ale dialogului social si prin desconsiderarea institutiilor statului de drept", a declara un alt protestatar, profesorul Gheorghe Isvoranu.

La protestul de la Parlament, unde sunt asteptati, potrivit sindicatelor, 5.000 de oameni, participa reprezentanti ai Aliantei Bugetarilor si Confederatiei „Cartel ALFA”. De asemenea, o delegatie a sindicalistilor, formata din 15 persoane, va asista la dezbaterile din Plen, pe marginea celor trei proiecte de legi.

"Vom protesta pana la ora asumarii sau neasumarii de catre guvern a raspunderii pe legea de salarizare, deoarece nu se respecta principiile convenite cu partenerii sociale, iar guvernul promoveaza inechitati intre diferitele categorii de personal si aduce o scadere considerabila a veniturilor functionarilor publici", a declarat unul dintre protestatari afiliati la Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP).

Alianta Bugetarilor a anuntat ca pichetul de marti va fi urmat, pe 5 octombrie, de o greva generala a bugetarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.