Social 20 August 2009 18:59
Guvernul a decis ieri introducerea Universitatii Spiru Haret pe lista institutiilor de invatamant superior particular acreditate, modificand astfel dispozitia ce stabilea ca Spiru Haret nu poate organiza examen de admitere la specializarile acreditate sau autorizate
"Guvernul a decis astazi introducerea Universitatii Spiru Haret in lista institutiilor de invatamant superior particular acreditate precizand clar specializarile si programele de studii acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu in cadrul acestei institutii de invatamant", a anuntat astazi purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, relateaza NewsIn.

Masura luata de Guvern vine dupa ce in sedinta de saptamana trecuta a fosta probata Ordonanta Guvernului privind dreptul studentilor inmatriculati la fomele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa, de a continua studiile la programe de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate.

Actul normativ prezentat de ministrul Ecaterina Andronescu saptamana trecuta a fixat cadrul juridic pentru masurile propuse de Ministerul Educatiei, in scopul intrarii in legalitate a Universitatii Spiru Haret, a precizat Muntean.

"Una dintre cele mai importante masuri la care facea referire ordonanta era desfiintarea scolarizarii pentru toate specializarile, programele de studii provizorii sau acreditate la forma de invatamant la distanta", a mentionat purtatorul de cuvant al premierului Emil Boc.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, in parte, actiunea Universitatii "Spiru Haret" impotriva Guvernului, suspendand executarea a doua articole din HG 749 din 2009, care nu ii permit acesteia sa organizeze examen de admitere. Hotararea nu este insa definitiva, iar recursul poate fi introdus in cinci zile. ["Spiru Haret" castiga procesul cu Guvernul]

Gabriel Ispas, director in Departamentul Juridic din cadul Ministerului Educatiei, a declarat dupa procesul de vineri ca Guvernul urmeaza sa emita o hotarare in care sa precizeze specializarile si formele de invatamant pentru care Universitatea "Spiru Haret" poate organiza admiterea.

Ispas a adaugat faptul ca Universitatea "Spiru Haret" poate face admitere doar la specializarile si formele de invatamant acreditate sau autorizate. Potrivit lui Ispas, decizia de vineri doar aduce in legalitate Universitatea "Spiru Haret", acesta precizand ca la formele neacreditate nu se poate organiza admitere.

Hotararea de Guvern prin care se aproba lista institutiilor de invatamant superior acreditate sau autorizate de catre Ministerul Educatiei se da anual si contine o prevedere suplimentara, potrivit careia universitatile neincluse pe lista nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, universitatii Spiru Haret i s-a interzis expres, prin act normativ, sa organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010.

HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, nu include si Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat si a castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, care ii confereau statut de universitate acreditata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.