Social 17 August 2009 12:38
Curtea de Apel Bucuresti a admis in parte actiunea Universitatii "Spiru Haret" impotriva Guvernului, in sensul ca a suspendat executarea a doua articole din HG 749 din 2009, care nu ii permit acesteia sa organizeze admitere. Hotararea nu este definitiva.
Totodata, instanta a obligat Guvernul la plata 7500 de lei cheltuieli de judecata. Exceptiile au fost respinse.

Hotararea de Guvern prin care se aproba lista institutiilor de invatamant superior acreditate sau autorizate de catre Ministerul Educatiei se da anual. HG nr. 749/2009 contine o prevedere suplimentara, potrivit careia universitatile neincluse pe lista nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, arata NewsIn, universitatii Spiru Haret i s-a interzis expres, prin act normativ, sa organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010. HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, nu include si Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat si a castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, care ii confereau statut de universitate acreditata.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, in urma cu trei zile, ca se va pronunta vineri, 14 august, pe fondul procesului deschis de Universitatea "Spiru Haret" pentru suspendarea Hotararii de Guvern care nu ii permite sa organizeze admitere.

Instanta a luat in discutie, marti, 11 august, exceptiile invocate de Guvern si sustinute de Ministerul Educatiei. In plus fata de exceptia invocata la termenul anterior, pe 6 august, Executivul a ridicat si exceptia lipsei calitatii procesuale active, Guvernul sustinand ca Universitatea "Spiru Haret" nu este cuprinsa in hotararea atacata, astfel incat actiunea in instanta nu se justifica. Ministerul Educatiei a sustinut, la proces, ca Aurelian Bondrea nu ar fi fost numit legal in functia de presedinte al "Spiru Haret", exceptia fiind respinsa, pe motiv ca nu influenteaza fondul cauzei.

Marti, reprezentantii "Spiru Haret" au adus mai multe hotarari judecatoresti definitive in care Bondrea apare ca reprezentant al institutiei. Astfel, la proces, Guvernul, prin reprezentantii sai, a sustinut ca Bondrea nu este recunoscut ca rector in relatia cu Ministerul Educatiei. Acestia sustin ca actiunea nu ar fi valabila, pentru ca a fost semnata in numele Universitatii de catre Bondrea. Mandatele avocatilor au fost semnate tot de Bondrea, au mai aratat reprezentantii Guvernului.

Reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" au cerut suspendarea executarii HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv ca "se incalca principiul constitutional al autonomiei universitare si dreptul fundamental al oricarei persoane la respectarea proprietatii private", potrivit actiunii depuse in instanta. Mai mult, in actiune se precizeaza ca, prin aceeasi hotarare de guvern, se incalca drepturile obtinute in urma acreditarii "Spiru Haret" ca universitate particulara. In urma acreditarii prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul sa stabileasca organizarea "fiecarui ciclu universitar de zi, seral, cu frecventa redusa sau la distanta".

Prin urmare, reprezentantii institutiei considera ca Guvernul incalca atat Legea 443/2002, cat si Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, "printr-un act administrativ cu o forta juridica inferioara". Potrivit actiunii, statul incalca obligatia de a se abtine de la orice act care poate duce la pierderea proprietatii private. In consecinta, in actiunea "Spiru Haret" se arata ca HG 749 trebuie modificata astfel incat sa se permita "exercitarea legala a activitatii universitatii si a dreptului acesteia de a organiza ciclul universitar de licenta, conform structurii aprobate de Senatul universitatii la 13 mai 2009".

Toate diplomele de licenta si titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar institutia de invatamant ii cere ministrului Ecaterina Andronescu sa inceteze atacurile publice asupra universitatii, a declarat, pe 24 iulie, rectorul Aurelian Bondrea. Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", institutia pe care o conduce are peste 50 de specializari, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul autorizate.

De cealalta parte, conform ministerului, dintre cele 31 de facultati ale universitatii, 26 sunt acreditate sau autorizate de institutiile responsabile, cu mentiunea ca avizele au fost obtinute, in majoritatea cazurilor, numai pentru programele de invatamant la zi, insa universitatea are si formele de invatamant la distanta si fara frecventa.

Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, in ultimii sapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numarul documentelor cerute crescand in fiecare an, de la 5.700 in 2003, la nu mai putin de 56.000 anul acesta. Numarul diplomelor ilegale, estimat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.