Social 17 August 2009 12:44
Liderii autoritatilor locale impreuna cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea si vicepremierul Dan Nica au convenit asupra redimensionarii angajatilor din aparatul propriu al administratiilor locale, ceea ce va duce la disponibilizari drastice.
Redimensionarea structurilor de functionarilor publici locali ar urma sa realizeze economii la bugetul de stat, in prima faza, de peste 125 de milioane de euro. Astfel, conform estimarilor facute de liderii locali si reprezentantii Guvernului, Primaria Capitalei ar urma sa-si reduca personalul bugetar cu 60%. Daca in acest moment Primaria Municipiului Bucuresti are aproximativ 1060 de angajati, numarul acestora ar trebui sa se reduca la aproximativ 400. In ceea ce priveste sectoarele municipiului Bucuresti, numarul optim de functionari cu care acestea ar putea functiona este de 180 de angajati.

O alta propunere priveste primariile de comune care au pana la 1.500 de locuitori si care ar urma sa beneficieze de o medie de 12 functionari publici in aparatul propriu. Urmatorul prag, pentru localitatile intre 1.500 si 3.000 de locuitori, ar urma sa aiba 14 functioanari, iar cele cu o populatie intre 3.000 si 5.000 - 16 functionari. Localitatile intre 5.000 si 10.000 de locuitori ar urma sa beneficieze de serviciile a 21 de functionari, iar cele intre 10.000-20.000 de 24 de functionari. De asemenea, Consiliile Judetene urmeaza sa functioneze cu 120 si cel mult 180 de angajati, in functie de marimea judetului in cauza, informeaza NewsIn.

Coeficientul in functie de care s-ar putea stabili numarul functionarilor publici este de 0,21% raportat la numarul de locuitori ai localitatii, dar acesta nu se va aplica si la orasele cu un numar mare de locuitori.

Propunerile liderilor locali reuniti la Busteni de modificare a Legii finantelor publice locale urmeaza sa fie prezentate maine in sedinta coalitiei de guvernare si ulterior in Guvern, in aproximativ doua saptamani. [Primariile din Capitala asteapta 'unda verde' din partea guvernului pentru a face disponibilizari]

Reprezentantii Guvernului si ai autoritatilor locale s-au intalnit de joi pana duminica la Busteni, intr-un grup de lucru, pentru a stabili standardele de calitate si de cost, normativele de personal si fondurile necesare pentru functionarea administratiei publice.

Ministrul de Finante Gheorghe Pogea a declarat ca prin pachetul de legi privind descentralizarea se va urmari "depolitizarea" procesului de alocare a resurselor de la bugetul de stat catre autoritatile locale, reducerea la minim a cheltuielilor de functionare si resposabilizarea colectarii taxelor de catre acestea.

Totodata, vicepremierul Dan Nica a tinut sa precizeze ca autoritatile locale care nu doresc sa-si reduca schema de personal nu vor mai beneficia de fonduri de la bugetul de stat pentru functionare sau pentru investitii, incepand cu anul 2010.

Marea restructurare: Harta disponibilizarilor din ministere


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.