Social 7 Aprilie 2009 00:50
Editia a doua a manualului "O istorie a comunismului in Romania", revazuta si definitiva, a fost lansata, luni, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania(IICCR) si editura Polirom, dupa eliminarea unor greseli, printre care si cele semnalate de NewsIn in februarie.

In editia revizuita, autorii au eliminat toate greselile semnalate de cititori sau profesorii care au citit manualul. Printre erorile semnalate de NewsIn se numara datarea gresita a unor evenimente importante, precum conferinta de la Ialta sau acordul de procentaj de la Moscova, precum si exprimari care combina nefericit mai multe informatii.

"In octombrie 1945, prin acordul de procentaj de la Moscova, anglo-americanii au decis sa lase total sovieticilor prima optiune in configurarea politica a Romaniei postbelice" (pag. 25) sau "in urma convorbirilor de la Moscova (decembrie 1945) si Ialta (februarie 1946) reprezentantii SUA, Marii Britanii si ai URSS au convenit includerea in guvernul Groza a doi reprezentanti ai partidelor si organizarea de alegeri libere in Romania" (pag. 33) sunt doua dintre frazele care contineau informatii eronate sau inexacte si care au fost corectate in noua editie.

In anul scolar 2008-2009, peste 2.000 de elevi , din 167 de licee, au optat pentru cursul optional pilot "O istorie a comunismului din Romania". IICCR estimeaza ca in anul scolar 2009-2010 mai mult de 8.000 de elevi vor opta pentru acest curs si vor folosi manualul.

Volumul "O istorie a comunismului din Romania. Manual de liceu" este folosit in cadrul cursului optional pentru clasele a IX-a si a X-a. Pentru a putea preda cursul optional de Istoria comunismului, care este accesibil liceenilor din septembrie 2008, profesorii trebuie sa ia, mai intai, ei insisi lectii, de la cercetatorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), care au redactat manualul cursului.

In 2008, 100 de profesori au participat la cursuri de specializare in didactica predarii comunismului, organizate de IICCR la Bucuresti, Constanta si Timisoara. Alti 200 de profesori vor participa la o astfelde formare in cursul anului 2009.

Manualul "O istorie a comunismului din Romania", lansat in octombrie 2008, se adreseaza elevilor din ultimii doi ani de liceu si face parte din programa de cursuri optionale. Este primul manual cu acest subiect si a fost realizat de o echipa formata din cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, profesori de istorie si membri ai Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Autorii manualului sunt Mihai Stamatescu, Raluca Grozescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Sorin Andreescu si Liviu Plesa, iar referentii stiintifici - Stelian Tanase, Daniela Zaharia si Dennis Deletant.

Volumul este insotit de DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Romane si TVR Media. Intitulat "O zi la Televiziunea Romana in 1988", acesta prezinta exemple de emisiuni difuzate in cele doua ore de program al TVR din 1988. DVD-ul constituie o sursa istorica, prezentata in forma video, insotita de exercitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.