Social 6 Martie 2009 14:20
Magistratul Teodoru Bostan a primit decizie definitiva de colaborator al Securitatii, care a aparut deja in Monitorul Oficial in ianuarie 2009, in curand, urmand sa se publice in MOf si numele magistratului Florian Murg, care a pierdut in instanta definitiv procesul cu CNSAS.

Conform legii de functionare a CNSAS, procedura prin care o persoana primeste verdictul de colaborator al Securitatii ca politie politica se considera incheiata abia dupa ce decizia definitiva si irevocabila data de instanta apare in Monitorul Oficial, informeaza NewsIn.

Florian Murg, fost judecator sindic la Curtea de Apel Oradea, este pensionat de la inceputul anului 2008.
Theodoru Bostan este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi.

Patru din cele 29 de dosare ale magistratilor suspectati ca au colaborat cu securitatea sunt trimise la Curtea Constitutionala, magistratii invinuiti ridicand in cadrul procesului exceptii de neconstitutionalitate privind unele articole si chiar intreaga orgonanta 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii.

Pe rolul Curtii de Apel Bucuresti se mai afla in curs de judecare 14 dosare ale unor magistratii aflati inca in functii si 4 dosare ale unor fosti magistrati, actuali pensionari.

In acelasi timp doar un fost magistrat a reusit sa demonstreze in prima instanta ca nu a colaborat cu securitatea.

Astfel, cei care au primit in prima instanta verdict de colaboratori cu Securitatea sunt: fostul judecator la Curtea de Apel Cluj, Lucian Cristea, Sergiu Lupascu judecator la Judecatoria Bacau, Dorin Paul Radulescu procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova si Adriana Jeni Ispas fost judecator la Tribunalul Vaslui.

Dintre acestia, doar Lucian Cristea si Adriana Jeni Ispas sunt pensionati, ceilalti ocupand in continuare functii in magistratura.

Lucian Cristea, Sergiu Lupascu si Adriana Jeni Ispas au facut recurs la decizia primei instante prin care s-a hotarat ca au colaborat cu securitatea. Magistratul Dorin Paul Radulescu nu a atacat inca decizia prin care prima instanta a constatat ca au colaborat cu fosta securitate.

Fostul judecator de la Curtea de Apel Oradea, Florian Murg, este singurul magistrat care a primit o sentinta definitiva si irevocabila potrivit careia a fost colaborator al fostei securitati. Florian Murg este insa pensionat de la inceputul anului 2008.

Pe de alta parte, pensionarul Valentin Nistor, fost judecator la Tribunalul Vaslui a castigat, pe 7 octombrie 2008, in prima instanta la Tribunalul Bucuresti procesul intentat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Pe masa Curtii Constitutionale se afla dosarul fostului magistrat ICCJ, Ion Ionescu, a procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Brezoi, Nicolae Popescu, dosarul judecatorului de la Curtea de Apel Iasi, Petru Ciubotariu si dosarul judecatorului de la Judecatoria Barlad, Veronel Aionitoaie.

Magistratii care sunt inca in functie si impotriva carora CNSAS a depus actiune in instanta sunt: Dan Tabaltoc, judecator la Curtea de Apel Iasi, Cosma Marius, judecator la Curtea de Apel Brasov, Ioan Cozilec, vicepresedintele Judecatoriei Lugoj, Valer Covrig, vicepresedintele Judecatoriei Bistrita, Iordache Tudor, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras- Severin, Vasile Mos, judecator la Tribunalul Brasov, Constantin Noaja, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt, Mihaela Drexler, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, Stere Learciu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Mircea Bors, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, Marioara Dicu, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, Mircea Brasoveanu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Targu Mures, Ion Marin, judecator la Tribunalul Gorj si Corneliu Maria, judecator la Curtea de Apel Craiova.

Magistratii pensionati, dar care au proces cu CNSAS pe rolul Curtii de Apel Bucuresti sunt: Pantelimon Chersa, fost judecator la Judecatoria Caransebes, Ioan Haiduc, fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, Constantin Irimiea, fost procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau si Radu Radulescu, fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu.

Magistratii care au colaborat cu Securitatea vor fi cercetati penal pentru fals in declaratii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.