Ministrul Apararii, Teodor Melescanu vrea ca procesul de negociere pentru reducerea prezentei militare in Irak sa inceapa cat mai curand, astfel incat, in cel mult doi ani, Romania si aliatii sai sa isi retraga toate fortele si sa predea misiunile armatei irakiene, potrivit NewsIn.
"Dorim sa inceapa cat mai rapid un proces de negociere pentru reducerea prezentei militare in Irak. Eu cred ca perspectivele sunt foarte bune si, la un orizont de timp de unul - doi ani, cred ca acest proces va incepe pe masura ce si armata irakiana si fortele de securitate irakiene preiau tot mai mult din sarcinile directe de asigurare a securitatii pe care, la momentul acesta, le fac militarii din coalitia multinationala sau din misiunile sub egida NATO sau ONU", a afirmat Teodor Melescanu.

Rugat sa clarifice notiunea de timp in care se va realizarea retragerea trupelor romanesti din Irak, ministrul Apararii a declarat: "Sper ca, in unul-doi ani, sa nu mai fie nimeni acolo, in afara de irakieni".

Oficialul guvernamental a tinut sa sublinieze, totusi, ca tara noastra si-a asumat o serie de angajamente militare fata de aliatii sai, angajamente la care nu poate renunta unilateral. "Problema noastra este, evident, aceea de a contribui asigurarea stabilitatii in lume, nu numai prin trimiterea de forte militare, dar si prin implicarea in efortul de reconstructie a acestor tari, fie ca e vorba de Afganistan, fie ca e vorba de Irak. Nu suntem, insa, singuri. Suntem impreuna cu aliatii nostri si asa cum noi contam pe ei in teatrele de operatii, inclusiv in Afganistan, asa si ei conteaza pe noi", a afirmat ministrul Apararii.

Teodor Melescanu a participat astazi la Galati, la ceremonialul de repatriere a Batalionului 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei", care si-a incheiat misiunea de jumatate de an in Afganistan. Un lot de 480 de militari galateni au participat la aceasta operatiune, insa doi nu s-au mai intors acasa in viata. Sublocotenentii post-mortem Ionut Cosmin Sandu, de 29 de ani si Claudiu Marius Covrig, care urma sa implineasca 30 de ani in septembrie, au decedat in timpul unor misiuni de patrulare in provincia Zabul pe 20 martie si, respectiv, pe 13 iunie. Aceasta a fost a doua misiune a batalionului galatean in Afganistan, dupa cea din 2005, cand un alt camarad, sublocotenentul post-mortem Narcis Sonei, de 26 de ani, a murit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.