Presedintele Traian Basescu a criticat iar Consiliul Superior al Magistraturii, in primul comentariu public de dupa Raportul de tara al Uniunii Europene asupra Justitiei din Romania.

Sefului statului a apreciat, miercuri seara, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca Raportul Comisiei Europene - dat publicitatii la sfarsitul lunii trecute - privind progresele inregistrate de Romania in domeniul Justitiei, ca fiind “echilibrat si in acelasi timp un raport care surprinde cu exactitate domeniile in care Romania a inregistrat progrese dar si zonele in care nu si-a respectat angajamentele luate la intrarea in Uniunea Europeana”.

Declaratia de presa de la sediul Administratiei prezidentiale a avut loc cu doar catva ore inainte ca presedintele sa plece la Beijing pentru a asista la festivitatea oficiala de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vara 2008 si la putin timp dupa ce a sosit din vizita in cele trei judete, cele mai afectate de inundatii, din nordul tarii: Maramures, Suceava si Botosani.

Desi a insistat ca “nu era momentul”, Basescu a reusit sa strecoare, intre aprecieri pe tema “inundatiilor” si apelul la Nicolea Vacaroiu, primele sale comentarii la Raportul pe justitie. “Esential e sa nu politizam dezbaterea”, a atras atentia Traian Basescu. Remarca sa nu a fost intamplatoare, avand in vedere propria-i convingere cum ca “politicenii au aratat o indarjire in a politiza realitatiile existente”.

In primul rand, seful statului a criticat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru ca a ajuns tinta aprecierilor negative din Raportul Comisiei Europene din cauza lipsei de transparenta.

Astfel, in opinia lui Traian Basescu, “CSM are obligatia de a rezolva problema transparentei”, atat a actiunilor in justitie, cat si a propriilor decizii legate de aprecierea magistratilor, arile in instantele teritoriale sau “seriozitatea sanctiunilor aplicate celor care nu respecta legea”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.