Fondatorul actualului PSD, Ion Iliescu, nu se va mai implica in activitatea curenta de partid, dupa zeci de ani de activitate politica la nivel inalt, fiind influentat, se pare, de recenta infrangere suferita in fata lui Mircea Geoana. El a declarat ca ramane "deocamdata" lider al grupului PSD din Senat.

Senatorul Iliescu a precizat ca nu doreste sa faca parte din Biroul Permanent National al partidului (n.r. - Statutul PSD prevede ca liderii grupurilor parlamentare fac parte din BPN) si ca, in functie de aceasta, se va lua o decizie, el avansand ipoteza desemnarii unui alt lider de grup sau a altcuiva, din partea grupului, care sa participe la lucrari. Dupa sedinta saptamanala a grupului PSD din Senat, pe care a condus-o, Iliescu a spus ca la reuniune s-au discutat aspecte legate de ordinea de zi a plenului de luni. "Toata discutia s-a concentrat pe ordinea de zi a plenului Senatului", a afirmat Iliescu. Referitor la faptul ca, zilele trecute, unele persoane din partid vorbeau despre o eventuala schimbare a sa din pozitia de lider al grupului PSD, Ion Iliescu a spus ca "nu se pune problema". Intrebat daca ramane in aceasta pozitie, fostul sef al statului a raspuns: "Precum vedeti, am si condus sedinta", el aratand totodata ca la intalnirea grupului nu a cerut nimeni inlocuirea sa.

Despre informatiile potrivit carora, in cursul saptamanii trecute, si-ar fi strans lucrurile din biroul sau de lider al grupului, Iliescu a sustinut ca a facut curatenie de Pasti.

"Nu mai vreau"

Misiunea lui Ion Iliescu in partidul pe care l-a creat nu va fi una activa. Dimpotriva. Intrebat daca ar accepta o functie onorifica sau una executiva in partid, el a raspuns negativ. Solicitat sa precizeze de ce nu mai doreste sa ocupe vreo functie in PSD, Iliescu a spus "nu mai vreau", dar a precizat ca nu s-a plictisit de politica. "Politica voi face in continuare, raman senator, senator PSD si atat (...) Deocamdata lider de grup", a continuat Iliescu.

Intrebat de ce a folosit cuvantul "deocamdata", daca acest lucru ar presupune ca in perioada urmatoare sa renunte la aceasta functie, Iliescu a spus ca nu stie. La insistentele jurnalistilor, care au dorit sa afle de ce ar depinde aceasta, el a precizat ca Statutul PSD prevede ca liderul de grup face parte din Biroul Permanent al partidului. "Nu vreau sa fac parte din Biroul Permanent. Functie de aceasta vom decide impreuna. Sau se va desemna un alt lider de grup sau altcineva din partea grupului va participa la lucrari", a afirmat Iliescu, motivand ca nu doreste "nici un fel de functie executiva, de nici un fel". "Nu vreau sa-mi mai asum nici un fel de functii concrete. Asta e toata problema", a continuat el.

Nu paraseste partidul

O eventuala decizie de a nu mai fi lider al grupului PSD din Senat nu ar presupune si plecarea sa din partid, Iliescu mentionand acest lucru.

Presedintele PSD Mircea Geoana afirma in urma cu o saptamana ca va trebui sa se gaseasca o formula pentru conducerea grupului parlamentar al PSD din Senat, dupa "foarte probabila" plecare a lui Ion Iliescu din aceasta functie. Cateva zile mai tarziu, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, se declara convins ca Ion Iliescu va tine seama, in ceea ce va face pe viitor, de interesele partidului pentru care "a muncit" foarte multi ani, el subliniind totodata rolul acestuia in istoria PSD.

La randul sau, Mircea Geoana afirma ca va avea in mod cert in urmatoarea perioada o convorbire cu Ion Iliescu.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.