Agentia Nationala de Integritate (ANI) a aplicat pana in prezent 68 de amenzi persoanelor care nu si-au depus declaratiile de avere si de interese in termenul prevazut de lege, informeaza un comunicat al agentiei.
Amenzile au fost aplicate la cuantumul maxim de 500 de lei fiecare, desi legea prevede amenzi cu valori cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Potrivit legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie ori de la data inceperii activitatii. Persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior.

Nedepunerea declaratiei de avere si a declaratiei de interese in termenele prevazute de lege presupune si declansarea din oficiu a procedurii de control.

Agentia de Integritate a primit doar 90.000 dintre cele 300.000 de declaratii de avere care trebuia depuse, potrivit legii, pana la 15 iunie, a declarat presedintele ANI, Alexandru Macovei, intr-o conferinta sustinuta la finele lunii iulie.

El a mai anuntat ca Agentia va promova, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune ca 15% din amenzile aplicate de ANI celor care nu isi depun declaratiile de avere sa fie varsate la bugetul institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.