PSD va propune, la inceputul sesiunii parlamentare din toamna, modificarea legii finantarii partidelor politice, pentru limitarea cheltuielilor electorale, a precizat deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz, potrivit NewsIn.
Reprezentat al unui partid care a fost adesea acuzat de mita electorala, Duvaz a sustinut ca propunerea PSD va viza interzicerea distribuirii de cadouri publicitare cu 90 de zile inainte de alegeri, astfel incat politicienii sa nu mai poata oferi electorilor "pungi de plastic cu emblema partidului si inauntru cu malai si zahar”.

Duvaz a mai sustinut ca este nevoie si de limitarea clara a finantarii si de o mai mare transparenta pentru a stopa transformarea colegiilor uninominale in „instrumente de licitatie financiara”.

Potrivit deputatului PSD, aceste modificari vor fi supuse atentiei Parlamentului in toamna, pentru a se lua masurile necesare, inclusiv „institutionale” daca va fi nevoie, "pentru a avea alegeri totusi politice si nu economico-financiare".

Duvaz s-a referit la necesitatea limitarii cheltuielilor in campanie si a dat exemplul panotajului. „Marele afisaj n-are nicio legatura cu campania electorala. N-are ce sa caute panoul de trei metri pe cinci (metri – n.r.) cu chipuri mai mult sau mai putin zambitoare care cer voturi. Exista aceasta limitare, a fost si-n Romania, n-a fost respectata, ne aflam in fata unei incalcari. Aceasta limitare a afisajului a existat la o dimensiune de 70 pe un metru si e arhisuficient”, a comentat parlamentarul PSD.

In timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, candidatul PSD la primaria sectorului 5, Marian Vanghelie, a distribuit alegatorilor telefoane mobile, insotite de un numar de telefon la care doritorii puteau sa-l contacteze pe edil pentru a le rezolva problemele. Partidele s-au acuzat reciproc de mita electorala, constand si in produse alimentare, desi legea in vigoare interzice acest lucru.

Recent, un grup de noua senatori PSD au propus adoptarea unei initiative legislative potrivit careia candidatii inscrisi in alegerile parlamentare sau locale ar trebui sa primeasca subventii de la bugetul de stat pentru finantarea campaniei. Cei noua senatori au depus un proiect de lege prin care candidatii ar trebui sa primeasca cate 50 de salarii minime brute.


O portocala...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.