42,6% dintre romani nu stiu cum se vor desfasura alegerile parlamentare din aceasta toamna, iar pentru functiile de presedinte si premier, cei mai multi romani prefera tandemul Basescu-Stolojan

42,6% dintre romani nu stiu cum se vor desfasura alegerile parlamentare din aceasta toamna, in vreme ce 27,2% cred ca tipul de scrutin va fi acelasi, iar 30,2% spun ca acesta va fi diferit, releva un sondaj INSOMAR, realizat in perioada 22-30 iulie.

Dintre respondentii care au indicat un mod diferit de alegere, 26,7% spun ca este vorba de votul uninominal, iar 2,3% nu stiu sau nu raspund.

In situatia in care tipul de scrutin va fi uninominal, 68% dintre cei chestionati au declarat ca ar vota un candidat de care au auzit, chiar daca acesta nu face parte din partidul preferat. 32% sustin, potrivit sondajului, ca vor alege candidatul partidului preferat, chiar daca nu au auzit de respectiva persoana.

Potrivit sondajului INSOMAR, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare doar trei partide ar intra in Legislativ, PD-L care ar strange voturile a 38% dintre romani, PSD care ar fi ales de 26% si PNL care ar avea un scor electoral de 16 %. celelalte partide se situeaza, conform rezultatelor studiului, sub pragul electoral - UDMR (4%), PRM si PNG (3%), PC, PIN si PNTCD (2%), PCM (1%).


Romanii prefera tandemul Basescu presedinte-Stolojan premier

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Traian Basescu ar fi ales presedinte cu 58% din voturi. Daca in cursa pentru Palatul Cotroceni ar intra si actualul primar al Capitalei Sorin Oprescu, acesta s-ar clasa pe locul al doilea cu 12%. In topul prezidentiabililor a treia pozitie este ocupata de pesedistul Adrian Nastase pentru care au optat 11% dintre cei chestionati de INSOMAR. Urmatorii in clasament sunt guvernatorul BNR, Mugur Isarescu(6%), minsitrul Apararii Teodor Melescanu (5%), primarul Sibiului Klaus Iohannis (4%), Principele Radu (3%) si Crin Antonescu (2%).

In ceea ce priveste functia de premier, 24% dintre respondenti ar vrea ca acesta sa fie ocupat, dupa alegerile parlamentare, de prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan. Pentru actualul sef al guvernului Calin Popescu Tariceanu au optat 19% dintre cei chestionati, iar 17% ar vrea ca liderul PSD Mircea Geoana sa conduca Palatul Victoria.

Omul de afaceri Ion Tiriac(13%), guvernatorul BNR Mugur Isarescu (12%), secretarul general al PD-L Vasile Blaga(8%), colegul sau de partid Gheorghe Flutur (3%) sau liderul PC Dan Voiculescu (3%) sunt alte personalitati despre care romanii spun ca vor sa conduca un viitor guvern.

Traian Basescu si Theodor Stolojan conduc si in topul increderii romanilor. Potrivit INSOMAR, 49% dintre cei chestionati au destul de multa si foarte multa incredere in actualul sef al statului. Acesta este urmat in clasament de Theodor Stolojan cu un capital de incredere de 33%, de Calin Popescu Tariceanu cu 26%, de Mircea Geoana cu 24% si de Emil Boc cu 23%.

Potrivit INSOMAR, pesedistii Ion Iliescu si Adrian Nastase beneficiaza de aceeasi cota de incredere, 21%. Liderul PNG George Becali ocupa abia locul 8 in topul increderii in personalitati politice, cu 17%, fiind urmat de Cozmin Gusa cu 15%, Corneliu Vadim Tudor cu 13% si Dan Voiculescu cu 12%.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22-30 iulie, pe un esantion de 1.506 persoane, interviurile fiind realizate in 51 de localitati urbane si 53 rurale, din 40 de judete, iar marja de eroare fiind 2,8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.