Presedintele Basescu a mai adaugat un epitet, "imbecil", pe lista celor folosite pana acum pentru unii dintre membrii Cabinetului Tariceanu, fara a rosti insa vreun nume de aceasta data, chiar daca de-a lungul timpului seful statului nu i-a menajat pe alti ministri.

"Am vazut o atitudine imbecila, la un comandament de inundatii, la un ministru care a cerut sa vina primarii la el. Primarii erau pe teren si ministrul se dusese la comandament. Si le spunea tuturor sa vina la el. Atunci mi-am dat seama ca imbecilul ala nu avea contactul cu realitatea", a afirmat sambata seful statului care a refuzat sa faca vreo nominalizare. Intrebat insa daca este vorba de ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, presedintele Traian Basescu a raspuns: "Nu, nici vorba, nu de el e vorba!".

Daca acum Cristian David a fost scos de pe lista, de-a lungul timpului alti ministri nu au fost scutiti de calificativele prezidentiale.

"Deficitul de educatie" si lipsa de pregatire a lui Cioroianu

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a fost unul dintre primii vizati de presedinte, la inceputul lui 2007, Traian Basescu refuzand chiar numirea in functie a acestuia pe motiv ca nu ar avea nici experienta, si nici pregatirea profesionala necesara pentru a conduce MAE. Lucrurile nu au luat o alta intorsatura nici dupa instalarea lui Cioroianu in fruntea diplomatiei de la Bucuresti, prestatia sa fiind taxata constant de seful statului. Gestul facut de ministru in timpul vizitei oficiale efectuate in Spania, in noiembrie 2007, cand a ridicat degetul mare in semn de OK, spunand "good point" in fata Regelui Spaniei, l-a facut pe Traian Basescu sa afirme ca „nu este un bun ministru de Externe” si ca gafa diplomatica ar avea radacini mai adanci, si anume in educatia acestuia: "Eu am avut cu acest om mai multe deplasari si va pot spune ca are un mare deficit de educatie, unul imens”.

De asemenea, Cioroianu a fost criticat de presedinte pentru afirmatia referitoare la trimiterea infractorilor in desertul egiptean, facuta in contextul dezbaterilor care au urmat uciderii unei italience de catre un roman in octombrie 2007. Vorbind, la TVR, despre graba celor din Italia care au inceput sa judece tragedia, Basescu amintea de Cioroianu: "Si la noi s-au grabit, in faza initiala, ca unul facea nu stiu ce rezervatii prin Egipt, ministrul de Externe, sa-i duca in Egipt. Trebuia sa demisioneze in al doilea minut dupa ce a facut o astfel de afirmatie".

Chiuariu, "tanar mafiot obraznic"

Un alt ministru, tinta a sagetilor prezidentiale, a fost cel al Justitiei Tudor Chiuariu, al carui mandat s-a incheiat la opt luni de la numire, in urma cercetarii sale de catre DNA. "Nu confundati puterea cu obraznicia. E un tanar mafiot obraznic. Asta este ministrul Justitiei din Romania. Nu este unul care da lovituri la banci, ci serveste clientela. Fenechiu l-a pus ministru, ca Tariceanu nu ar fi numit un astfel de ministru, daca era dezlegat", spunea Basescu, in noiembrie 2007, in timpul unei emisiuni televizate, adaugand ca, la trei zile dupa ce a fost numit ministru, Chiuariu a facut „ceea ce a fost trimis sa faca”, respectiv sa ceara revocarea procurorului Doru Tulus.

Vosganian si Pacuraru, "incompetenti"

Varujan Vosganian si Paul Pacuraru sunt alti doi ministri care nu au fost menajati de presedinte. Dupa ce a promulgat legea pensiilor, in iulie 2007, Basescu ii acuza pe cei doi ministri ai finantelor si muncii ca sunt incompetenti. „Cei doi semnatari sunt incompetenti pentru ca in locul unei analize economice am primit un raspuns semnat de Vosganian si Pacuraru incarcat de declaratii politice, fara nici o fundamentare asa cum o cere Constitutia, atunci cand este vorba de angajarea unor cheltuieli bugetare", explica Basescu, in 18 iulie 2007.

De asemenea, la inceputul lunii septembrie 2007, la finalul unei discutii cu jurnalistii la iesirea din Spitalul Militar Central, unde fusese operat de tiroida, presedintele a multumit echipei de medici care l-a operat si, in timp ce-i strangea mana doctorului i-a spus: "In sfarsit vad si eu un armean bun", dupa care a corectat si a spus "un armean competent", facand trimitere la Vosganian. Tot in septembrie 2007, presedintele Traian Basescu l-a ironizat pe ministrul Finantelor si isi relua acuzatia de incompetenta,

pentru ca a taiat finantarea destinata unor avioane pentru Tarom, nu pentru Presedintie.
"Varujan Vosganian nu si-a rezolvat problema de incompetenta: a venit sa o consolideze. A lasat sa se inteleaga ca la suparare a taiat doua avioane care erau pentru presedinte si nu si-a dat seama ca a taiat doua avioane pentru Tarom", declara atunci Basescu.

Adomnitei, "corigent la constructii"

Pe lista presedintelui a aparut in septembrie 2007, si ministrul Educatiei Cristian Adomnitei. Inainte cu doua zile de deschiderea anului scolar, Traian Basescu a spus despre acesta ca este "corigent la constructii", facand referire la faptul ca institutiile de invatamant din Romania nu au fost renovate si nu sunt pregatite pentru inceperea anului scolar si universitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.