Basescu a precizat ca vizita sa de astazi va fi urmata in octombrie de o vizita a premierului Calin Popescu Tariceanu si a adaugat ca, eventual, va avea loc o sedinta de guvern comuna romano-italiana. Seful statului a avut o intalnire cu reprezentanti unei tabere de nomazi din Roma - Camdoni, in cadrul careia locuiesc 600 de persoane dintre care 460 sunt romi din Romania. Basescu a fost primit de primarul Romei si a facut un tur al taberei.

Presedintele a anuntat ca isi va continua vizita de lucru printr-o intalnire cu premierul italian Silvio Berlusconi, precum si cu ministrul de interne, Roberto Maroni, si cel de externe, Franco Frattini.
Vizita presedintelui Romaniei are loc in contextul in care Senatul italian a aprobat recent pachetul de masuri controversate pentru combaterea imigratiei ilegale propus de Guvern in urma cu doua luni, facand astfel adoptarea lor definitiva dupa un vot al deputatilor, care a avut loc la 15 iulie.

Noua lege prevede mai ales crearea delictului de imigratie ilegala, ce poate fi sanctionat cu sase luni pana la patru ani de inchisoare, suplimentarea cu o treime a pedepselor prevazute in cazul condamnarii unui imigrant ilegal, expulzari mai facile si o pedeapsa de sase luni pana la trei ani de inchisoare pentru proprietarii care isi inchiriaza locuintele unor imigranti ilegali. Cea mai criticata masura de catre politicienii romani si europarlamentari este amprentarea romilor.

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist si xenofob Liga Nordului, a anuntat in iunie ca va trimite forte de ordine in taberele de nomazi din Peninsula pentru a lua amprentele digitale ale tuturor ocupantilor lor, adulti si copii, adaugand ca nu e vorba de o inregistrare pe criterii etnice, ci de "o garantie suplimentara pentru protectia drepturilor lor".

Pe 18 iulie, presedintele Traian Basescu declara ca discutiile cu guvernul italian referitoare la masurile pe care statul din peninsula le va lua pentru combaterea imigratiei legale sunt inca in evolutie. "Pozitia mea este o pozitie in interesul romanilor. Punct. Deocamdata discutiile intre mine si Guvernul italian nu sunt definitivate, sunt in evolutie", a spus presedintele. "Partea romana nu poate fi de acord cu discriminarea niciunui cetatean al sau, daca este vorba despre un proces de discriminare", a mai adaugat seful statului.

Basescu a respins tototata speculatiile din presa italiana potrivit carora el ar fi de acord cu amprentarea romilor. Astfel, potrivit unui articol din cotidianul La Repubblica, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, ar fi sugerat ca presedintele Traian Basescu este de acord cu politica amprentarii romilor din Italia, intrucat, spre deosebire de premierul Calin Popescu Tariceanu, nu ar fi ridicat obiectii privitoare la politica Romei fata de taberele de nomazi. Basescu a precizat ca nu a discutat niciodata cu ministrul italian de interne, Roberto Maroni, si a pus pe seama unei erori gazetaresti afirmatiile din cotidianul citat.

In data de 6 mai, premierul Tariceanu afirma ca a avut o convorbire telefonica cu seful Executivului de la Roma si ca se bazeaza pe o "colaborare bilaterala sporita" cu partea italiana, la nivel guvernamental, politic si mai ales la nivelul asociatiilor de intreprinzatori. Premierul preciza ca a avut o discutie cu omologul sau italian, Silvio Berlusconi, stabilind ca cele doua parti sa demareze un program de vizite bilaterale.