"Autoritatile ucrainene de gospodarirea apelor au transmis informatii privind cresterile de niveluri si evolutia acestora in sectiunile Cernauti, Storojinet, Kutii si Colomnia, precum si despre precipitatii (despre precipitatii, in data de 25.07.2008), dar consideram ca era necesara furnizarea informatiilor prevazute in Regulament privind apararea impotriva inundatiilor produse de cursurile de apa si de apele interne, anexa a Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernului Ucrainei privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera, semnat la Galati, in 1997", se precizeaza in raspunsul Ministerului la solicitarea NewsIn.

Potrivit reprezentantilor ministerului, transmiterea informatiilor se realizeaza pe cele trei faze de aparare, respectiv preg?tirea pentru aparare, apararea efectiva si apararea intensiva sau extraordinara.
Prima faza se refera la date privind nivelul maxim al undei de viitura si ora producerii. Cea de-a doua cuprinde date privind culminatia undei de viitura, sectiunea, nivelul maxim, debitul maxim si ora producerii, inclusiv prognoza hidrologica. Faza a treia indica nivelurile critice, si alte date privind viitura, pentru a se putea actiona in cazurile extraordinare.

Ministerul Mediului, prin intermediul Directiei de management al resurselor de apa, a trimis omologilor sai din Ucraina, in data de 24 iulie, o scrisoare de multumiri, semnata de secretarul Ana Drapa, pentru informatiile pe care le primise in aceeasi zi despre debitele Prutului si Siretului.