Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chisinau, la ora 7.00 dimineata volumul deversarilor era de 720 metri cubi pe secunda. Marirea volumelor de apa evacuate din baraj va duce la cresterea nivelului raului Prut si la inundarea localitatilor situate in imediata apropiere a raului. Locuitorii din satul Frasinesti, cea mai sudica localitate din raionul Ungheni, au la dispozitie 23 de ore inainte ca viitura sa ajunga in localitate.

In cadrul unei sedinte convocate la Guvern, prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon a informat ca debitul apelor in aval de regiunea Cernauti este in scadere, insa in regiunea Sirauti-Costesti debitul este de 3.400 de metri cubi pe secunda, in crestere fata de zilele trecute. "Nivelul apei in lacul de acumulare de la Costesti-Stanca fiind unul record, se impune golirea lacului de acumulare cu o viteza mai mare. Astfel, in dimineata zilei de marti a fost luata decizia, de comun cu partea romana, de a mari deversarile din lacul de acumulare Costesti", a declarat Igor Dodon.

Potrivit ministrului, in raionanele Riscani, Glodeni, Falesti si Ungheni sunt supuse riscului de a fi inundate partial 27 de localitati in care a inceput deja evacuarea cetatenilor.

Ministrul apararii, Vitalie Vrabie, a informat ca fortele armate au inceput noaptea trecuta evacuarea locuitorilor din satele situate in aval de baraj, in special Braniste, Vraneni si Vascauti, asigurind in acelasi timp populatiei apa potabila, alimente si cazare. Potrivit ministrului afacerilor interne, Valentin Mijinschi, fortele de ordine au inceput evacuarea din unele localitati din raionul Glodeni care ar putea fi inundate.

Referitor la situatia de pe raul Nistru, Igor Dodon a informat ca la Otaci nivelul apei a scazut cu 40 de centimetri, la fel si in raionul Soroca. In seara zilei de marti, in jurul orei 18.00, la barajul de la Dubasari urmeaza sa ajunga o noua viitura cu debitul de 3.300 de metri cubi pe secunda, in prezent apa fiind evacuata din lacul de acumulare cu o viteza de 2.800 de metri cubi pe secunda. In raionul Dubasari continua intarirea digurilor de protectie a localitatilor, fiind evitate, deocamdata, inundatiile. In statiunea de odihna de la Vadul-lui-Voda nivelul apei pe plaja a atins 1-1,2 metri, dar statia de pompare care alimenteaza municipiul Chisinau cu apa potabila este in afara pericolului, sustine Igor Dodon.

Premierul moldovean, Zinaida Greceanii, a cerut Ministerului Finantelor deschiderea unui cont special pentru donatii in bani destinate persoanelor sinistrate. O prima contributie la acest cont o vor face chiar angajatii Aparatului Guvernului, care vor transfera salariul pentru o zi de lucru. Greceanii a indemnat si angajatii altor institutii de stat sa contribuie la colectarea de ajutoare pentru sinistrati. "Este o tragedie pentru persoanele ale caror case au fost inundate sau spalate de ape si nimeni nu trebuie sa ramana fara adapost in sezonul rece al anului", a declarat Greceanii.

A fost creata o comisie speciala pentru evaluarea situatiei din localitatile afectate grav de inundatii, care va estima necesitatile si costurile constructiei de case noi pentru sinistrati.

Un bilant provizoriu al inundatiilor din ultimile zile din Republica Moldova indica 600 de case inundate, dintre care peste 40 sunt distruse complet, distrugerea de terenuri agricole, drumuri si portiuni de cale ferata. Potrivit autoritatilor moldovene, situatia ramane alarmanta pentru populatia din zeci de localitati din avalul raurilor Nistru si Prut inca cel putin 40-60 de ore.