Lupta pentru delimitarea platformei continentale din Marea Neagra va avea un deznodamant in mai putin de noua luni, cu o delimitare geografica printr-o decizie definitiva si obligatorie, data de Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

Instanta a anuntat recent ca in perioada 2-19 septembrie va avea loc faza pledoariilor in cazul Romania vs. Ucraina. Iar incepand cu data de 19 septembrie, Curtea va delibera timp de trei pana la sase luni, cum se vor imparti cei 12.000 de kilometri patrati, suprafata aupra careia cele doua tari ridica pretentii.

In consecinta, cel tarziu in aprilie 2009, la patru ani si jumatate de la inceperea procesului, Romania va sti care este deznodamantul acestui caz, ale carui castiguri se cuantifica in resurse energetice: 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si o suta de milioane de tone de petrol, resurse care ar asigura independenta energetica a Romaniei pentru 18 ani.

Decizia nu va da castig de cauza uneia dintre parti, ci va determina, din punct de vedere geografic, o linie unica de demarcatie a zonei respective.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.