Presedintele Traian Basescu urmeaza sa se intalneasca, cel mai probabil la mijlocul acestei saptamani, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru a lamuri problema alegerilor anticipate. Seful statului a anuntat, recent, ca se intalneste cu premierul in fiecare zi de miercuri, la ora 17. Traian Basescu a mai spus si ca problema anticipatelor va fi transata imediat dupa semnarea Tratatului de aderare a Romanie la UE. Reuniunea de saptamana trecuta nu a avut insa loc, intrucat Tariceanu a plecat in Timis pentru a vizita regiunile afecate de inundatii.

Totusi, se pare ca Basescu va abandona ideea anticipatelor, avand in vedere opozitia primului- ministru. De altfel, presedintele Romaniei a spus ca opinia sa este "ferma, dar nu inflexibila". Seful statului i-ar putea atrage doar atentia acestuia asupra faptului ca guverneaza cu ajutorul unei majoritati foarte fragile si instabile. Doar in ultimele doua saptamani, la Senat, coalitia PNL-PD-UDMR-PUR nu a reusit sa impuna varianta Guvernului in ceea ce priveste noile declaratii de avere, iar la Camera Deputatilor, unele proiecte foarte importante au trecut cu doar doua voturi peste majoritatea ceruta.

In plus, PUR a votat alaturi de PSD si PPRM intr-o sedinta a Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, la care s-a propus discutarea prezentei trupelor romane in Irak. Pe de alta parte, Tariceanu respinge anticipatele, invocand necesitatea indeplinirii, de catre Executiv, a circa 1.100 de conditii pentru aderarea la UE. In interiorul coalitiei majoritare, PD ramane singura grupare care sustine ferm alegerile inainte de termen.

Liderii acestei formatiuni politice fac o paralela cu momentul martie-aprilie 1998, cand PD a acceptat sa ramana la guvernare dupa inlaturarea guvernului Ciorbea. In acel moment, PD avea in sondaje circa 20% - un pic mai putin decat in prezent - si a sfarsit, in 2000, dupa patru ani de lupte in interiorul majoritatii de atunci, la doar 7%. Liderii PD se tem ca patru ani alaturi de PUR si UDMR ii vor aduce, in 2008, in aceeasi situatie proasta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.