Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, este singurul edil care se incapataneaza sa investeasca in economate. Evident, investeste bani publici, nu cei personali. Esecul acestor magazine, gandite initial pentru saraci, este evident astazi, cand nimeni nu se mai leaga la cap sa mearga sa cumpere din economate si prefera sa se duca la hipermarketurile serioase.

Luxul din magazine ii mai atrage pe bucurestenii sectorului 5 numai la economatul din Piata Rahova, deschis cu surle si trambite acum doua zile, unde oamenii vin sa caste ochii si gura la ce minuni a mai facut primarul sectorului 5.

In ajunul Pastilor, in celelalte economate ale lui Vanghelie bate vantul; numai cativa clienti rataciti isi pierd timpul, citind inscriptiile de pe ambalaje si iesind cu cosul plin cu... aer. Sau, in cel mai bun caz, cu 1-2 kg de faina si trei sticle de apa minerala. In dorinta de a vedea la fata locului "succesul" celor doua economate mai vechi, care ar fi justificat cheltuieli de bani de la buget, am intrat in magazinele "pentru saraci" din Piata Cotroceni si Piata George Cosbuc, deschise inca din mandatul trecut. Timpul trece chiar si pentru primarul "care este", si asta se poate vedea cu ochiul liber la economatul din Cotroceni: din textul scris pe o pancarta de langa perete, care ar fi trebuit sa faca reclama numelui primarului Marian Vanghelie, a ramas numai un joc de cuvinte, facut parca pentru copii de clasa a 2-a.

Cateva litere au cazut, iar "a"-ul si "n"-ul din componenta numelui s-au amestecat cu literele din "octombrie 2003", adica data la care a fost deschis magazinul. La Cotroceni, numai forfota din fata economatului iti ia ochii, pentru ca inauntru nu zaboveau decat vreo 10 clienti, indecisi asupra cumparaturilor pe care doreau sa le faca.

Produsele de baza, pentru care se promiteau preturi minime, fara adaos comercial, sunt la preturi comparabile cu cele care pot fi gasite in oricare alt magazin din Capitala. O sticla de ulei la 2 litri costa 71.000 lei, in dreptul fainei stateau scrise preturi intre 16.000 lei si 24.000 lei, ouale se vindeau cu 2.500 lei bucata, iar cozonacul cu cacao si rahat, de un kilogram, cu 87.500 lei bucata.

O serie de produse nealimentare si la care un om nevoias nu viseaza sunt etalate pe rafturi: tigai, deodorante si parfumuri, forme de prajituri, fructe de lux si chiar coniac cu nume frantuzesc. O singura sticla de coniac costa un sfert din valoarea ajutorului social oferit de primarie unui sarac din sectorul 5. La economatul din Piata George Cosbuc, privind din afara, ai zice ca te afli intr-o zona pustie. Doar un agent de paza iti da de inteles ca acolo e un obiectiv "important".

Inauntru, vanzatoarele au timp berechet sa isi povesteasca intamplarile de peste zi sau vreo telenovela. Produsele de baza nu au deloc preturi mici. Doar ouale sunt ieftine, numai 2.200 lei bucata, dar au rezistat abia cateva cartoane, in timp ce o marca mai scumpa si de care nu se prea atinge nimeni poate fi cumparata cu 3.850 lei bucata.

La economatul din Rahova curiosii intrau si ieseau, aflandu-se intr-un du-te vino continuu. Cu mainile in buzunare sau cu cate un produs pe fundul sacosei, oamenii sunt multumiti ca primarul le-a dat ocazia sa vada cum se fac cumparaturile in Europa, in supermarketuri de lux, la care nici nu indraznesc sa se gandeasca. Daca ar avea si bani, ce de lucruri ar mai achizitiona... In cel mai sarac sector al Capitalei, in care majoritatea locuitorilor nu cunosc inca senzatia de a face un dus dupa o zi de munca si transpiratie, primarul Vanghelie vrea "sa rupa gura targului".

Asa cum a si declarat, in prezenta prefectului Mioara Mantale, Marian Vanghelie intentioneaza sa "ii corupa" pe locuitorii din Cartierul Primaverii sa vina sa cumpere din economatele sale. Intentia sa pare a nu avea nici o legatura cu viata in mizerie dusa de multi saraci care vietuiesc pe raza sectorului 5. Mai ales ca, in noua varianta, adica la economatul din Piata Rahova, politica este ca oricine sa cumpere ieftin, chiar daca nu se inscrie in categoria beneficiarilor de ajutor social.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.