Politica 1 Iulie 2008 02:57
Consiliul National Secuiesc (CNS) a dorit saptamana trecuta sa depuna la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) o motiune privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

O delegatie a CNS condusa de liderul sau, Iszak Balazs, s-a intalnit la Strasbourg, printre altii, cu presedintele si cu secretarul APCE, Lluis Maria de Puig, respectiv Mateo Sorinas. "Ei vroiau sa introduca un proiect de motiune. Au vorbit cu Puig si au facut o prezentare a situatiei din Romania, dar au spus la final ca nu vor mai introduce motiunea. In principiu, ideea de autonomie este sustinuta de Consiliul Europei.

Problema e ca ei (CNS, n.r.) se gandesc exclusiv la Tinutul Secuiesc", ne-a declarat unul dintre participantii la intalnire - seful delegatiei romane la APCE, Gyorgy Frunda. Demersurile CNS vor continua in cadrul sesiunii de vara a APCE.

Apa la moara

Din partea Romaniei, la intalnire a participat si reprezentantul permanent al Romaniei la Consiliul Europei, ambasadorul Stelian Stoian. Dupa cum a spus Frunda, Stoian nu s-a implicat in discutie, dar simpla prezenta a oficialului Ministerului de Externe le-a permis radicalilor maghiari sa declare, intr-un comunicat remis Mediafax, ca "prezenta oficialitatilor statului roman denota faptul ca Romania acorda o importanta sporita vointei de autonomie a Secuimii".

Consultari otravite

Vizita CNS la Strasbourg vine dupa ce organizatia secuiasca a trimis APCE un memorandum privind numirea unui raportor pentru evaluarea starii generale a secuilor, iar pe baza acestui raport sa adopte o hotarare privind autonomia Tinutului. Memorandumul contine, printre altele, rezultatele referendumului intern din 2007 privind autonomia secuilor. La inceputul anului, presedintele Traian Basescu avertiza, referitor la initiativa CNS, ca "atata timp cat va ramane doar o testare se poate considera ca e ceea ce se afirma (testare a dorintelor populatiei, n.r.). Dar cand cei care azi fac teste vor incerca sa valorifice rezultatele acestui asa-zis referendum, ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile Romaniei".

Presedintele Ungariei zice "igen"

Liderul CNS, Izsak Balasz, a declarat pe 19 iunie, la Targu-Mures, ca s-a intalnit la Budapesta cu presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, ocazie cu care CNS a prezentat intentiile sale privind autonomia secuilor, iar "modelele pe care le-am folosit la acest proiect, toate sunt acceptabile si pentru domnul presedinte".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.