R omania este cea care va decide daca cei 800 de militari ai sai vor ramane sau nu in Irak, a declarat luni, la Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Adam Ereli. Indiferent de decizia luata ca raspuns la amenintarea rapitorilor cu uciderea celor trei ziaristi romani, sechestrati in Irak de aproape o luna de zile, SUA se asteapta la o coordonare stransa a Romaniei cu aliatii sai, a spus Ereli. "Romania, ca toate tarile implicate in aceasta nobila misiune, va trebui sa decida ceea ce urmeaza sa faca, in conformitate cu interesele sale nationale", a declarat Adam Ereli.

"In acelasi timp, avem toate sperantele si toate motivele sa credem ca Romania va continua sa se coordoneze indeaproape cu noi si cu Forta Multinationala, in timp ce urmeaza sa decida cum va continua sa contribuie", a subliniat oficialul american. "Romania a fost un aliat curajos, fidel si de valoare in razboiul impotriva terorismului si in cadrul eforturilor internationale pentru instaurarea pacii, stabilitatii si prosperitatii in aceste doua tari" (Irak si Afganistan), a subliniat Adam Ereli. "Apreciem in mod deosebit si salutam Romania pentru contributia si sacrificiile sale", a afirmat, de asemenea, sursa citata.

In acelasi timp, a spus oficialul american, ori de cate ori au loc rapiri in Irak, fortele SUA coopereaza cu autoritatile irakiene si cu altii "pentru a contribui sau furniza orice fel de asistenta pentru a ajuta la salvarea civililor nevinovati. Si aceasta este valabil si in cazul de fata".

Potrivit ziaristului francez Nicolas Henin,
Mass-media romaneasca, monitorizata de rapitori

Toate mesajele care apar pe canalul de televiziune qatariot Al-Jazira in legatura cu cei trei ostatici romani sunt in atentia rapitorilor, a afirmat Nicolas Henin, ziarist francez specializat pe Irak, intr-un interviu acordat postului de radio Radio Delta RFI. Faptul ca ziaristii si opinia publica romaneasca au inceput sa se mobilizeze pentru jurnalistii romani rapiti in Irak este "important, insa, din pacate, nu este cea mai importanta chestiune in cursul unei crize cu ostatici", a mai spus Henin.

Pe primul loc din acest punct de vedere raman munca serviciilor secrete, contactele si continuarea negocierilor cu rapitorii. "Principalul avantaj este de a vorbi despre calitatea jurnalistilor ostatici, deoarece se intampla ca grupuri inarmate din Irak sa ia ostatici jurnalisti si sa creada ca e vorba despre spioni. Daca exista manifestatii in tara lor, iar manifestantii spun ca e vorba de jurnalisti, nu de spioni, asta permite autentificarea ostaticilor ca fiind jurnalisti", a subliniat el.

"Trebuie stiut ca grupurile inarmate din Irak dispun de un fel de departamente de presa care au mai multe atributii. Pe de o parte, se ocupa de propaganda pe Internet, dar pe de alta, se uita cu atentie la tot ce se intampla in lume, iar una din principalele surse de informatii este Al-Jazira. Putem, deci, sa fim siguri ca ei vor auzi si cel mai mic cuvant care se va spune despre ostatici pe Al-Jazira", a mai spus el. "Rapitorii asteapta probabil si un mesaj politic din partea Romaniei, care sa arate ca Romania este gata sa dialogheze cu totalitatea componentelor scenei politice irakiene", a subliniat Henin.

In legatura cu mesajul transmis rapitorilor de autoritatile romane trebuie spus ca grupurile din gherila au un fel de consiliu de administratie, un fel de guvern care-l va analiza, dupa care va da un raspuns, iar acesta poate veni in mai multe feluri: fie printr-un comunicat de presa, fie prin Internet, fie printr-o legatura directa, daca autoritatile romane au indicat un canal de raspuns in acel mesaj, a mentionat el.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.