Iesi din Bucuresti pe drumul Buftei si o tii pina-n Crevedia. Urmezi drumul spre Peris si, gata, ai ajuns in Niculesti de Dimbovita. Parca mergi in pustiu. Nimeni pe drumuri la prinz. Nici un cocos, nici un soarece, nici o ginganie. Natura a inlemnit. Infrunti nimicul cu case pipernicite, ogoare de-a valma si ajungi la primarie. Aici, Dorinel Soare isi are biroul. Este pesedistul care a candidat impotriva lui Iliescu. Vinzator, inainte de ‘89. Din ‘90, primar.

Vot si Geoana

Reporter: Citi au votat pentru dumneavoastra?
Dorinel Soare: Doi.

Rep.: Dumneavoastra si mai cine?
D.S.: Eu nu am votat cu mine. Am votat cu Geoana.

Rep.: Sinteti bucuros?
D.S.: Foarte.

Rep.: Pai, nu v-ati ales.
D.S.: Da, dar eu voiam sa se aleaga Geoana. A fost o nebunie din partea mea, ce a facut bine partidului. Mi-am dat seama ca nu ma aleg. Hai sa fim seriosi. Trebuia sa fie altceva. Am candidat ca protest la noncombatul lui Nastase. Am vazut ce si cum si am spus: o facem? Hai s-o facem. Si m-am convins ca se poate.

Om de stinga

Rep.: Cum v-ati format orientarea?
D.S.: Asta exista in fiecare.

Rep.: Ce inseamna stinga?
D.S.: Social-democratia este de stinga. Dupa definirea in termeni politici, s-ar traduce prin echitate, distribuirea avutiei nationale catre cit mai multi. Spre deosebire de alte doctrine politice, care pun in centru initiativa privata si unde se polarizeaza pe anumite segmente o mica parte a populatiei, dar majoritatea se polarizeaza la nivel mediocru. Ca Ion Iliescu, sarac si cinstit? Nu, bogat si cinstit.

Rep.: Uman, cum sinteti?
D.S.: Dintr-o bucata, sentimental.

Rep.: Cum asa? Mustata! Par scurt, de boxer!
D.S.: Nu am facut box, am facut fotbal.

Rep.: Impulsiv?
D.S.: Da.

Rep.: Regrete?
D.S.: Nu. Sint vertical, chiar daca deranjez.

Rep.: Verticalizati sau mergeti pe orizontala ideilor?
D.S.: Da, nimeni nu se ridica sa spuna unuia de la centru in fata. Eu, da!

Rep.: Aveti poza lui Iliescu in vitrina!
D.S.: Da. Dar s-au schimbat multe. Uite, cind erau la putere nu puteai sa ajungi la ei. Uite, un deputat de Dimbovita nu reusea luni de zile sa intre la un ministru. Uite, s-a vazut asta cind am pierdut alegerile! Sest a fost, nu vorbeau cu noi. Erau bulversati! Pina cind au venit si ne-au spus.

Viata

Rep.: Ce faceti cu Hrebe? Cu Cozminca?
D.S.: Ii da la spate!

Rep.: Nastase l-a bagat in fata pe "prostovanul de Geoana"!
D.S.: Geoana e de capul lui! Gestul lui este ca al meu, plecat din necesitate! Demersul asta pe care l-am facut eu este nu de nebun, ci de normal. Toti zic: o sa vina sa te persecute! Ce sa-mi faca? Ma alege comunitatea! Am avut mina buna, daca eu nu-mi depuneam candidatura, nici Geoana nu si-o depuneaå! Eu va spun ceva: vom lua imediat 15-20% dintr-un foc in sondaje!

Rep.: Viata in Niculesti?
D.S.: Ca la nivelul intregii tari. Sintem oameni titrati, mai aproape de Bucuresti decit de Tirgoviste. 4 kilometri de Peris si de acolo cu trenul.

Rep.: De ce se moare in Niculesti?
D.S.: Cancer. Inima. De inima e bine, vine o data si gata!

Rep.: Fericit?
D.S.: Pai, eu stiu, te simti in al noualea cer. Cind luam premiul intii, cind spuneam cite o poezie ce o spuneam numai eu, in liceu cind invatam o poezie de sase-sapte strofe, cind faceam concursuri in armata si cistigam. Cind cistig alegerile.

Antonescu, Eminescu, Paunescu

Rep.: In strainatate?
D.S.: Dom’le, nemaipomenit! Era curat-curat. Noi, care trageam tigara, unde puneam chistoacele? De rusine cautam tomberoanele!

Rep.: Modele din istorie?
D.S.: Antonescu. A facut lucruri bune pentru tara.

Rep.: Poezia?
D.S.: Eminescu si Paunescu! "De peste 2.000 de ani am incercat sa spun ceva in istorie si sa ramina, am hotarit sa fac intii si apoi sa slobod vorba la fintina" - asa a fost lansarea mea de candidatura, cu vorbele lui Paunescu! Si Blaga imi place!

Rep.: "Mut ca o lebada?"
D.S.: Cine? "Dorinta" de Eminescu: "Pe genunchii mei sedea-vei si vom fi singuri-singurei, iar in par, infiorata, o sa-ti cada flori de tei!".

Rep.: E o sculptura a fiecarui gest!
D.S.: Da, da! "Vino-n codru, la izvoare care tremura pe prund, unde prispa cea de brazde, crengi plecate o ascund!"

Rep.: Dialectica!
D.S.: Iti imaginezi ca esti intr-o tufa de tei si faci tu acolo.

Tara

Rep.: Viata?
D.S.: E tot ceea ce omul realizeaza, tot ceea ce nu realizeaza.

Rep.: }ara?
D.S.: Cind faci o actiune, un gest are importanta pentru tara. Gestul pe care l-am facut zilele trecute a avut o importanta pentru tara, fiindca daca partidul asta se reformeaza, va asigura viitorul acestei tari.

Rep.: Fata dumneavoastra e angajata la primarie?
D.S.: Asistent social. A dat concurs… posturile aici nu sint cautate, ca e salariu de trei milioane si are o munca de nu-i face fata.

Rep.: Dar de ce aveti magazin?
D.S.: Nu eu, sotia!


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.