Cu un Tratat de aderare in buzunar, Romania a pasit ieri pe drumul catre portile Europei. Vom deveni membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007 sau 2008, in functie de fermitatea cu care vom parcurge acest drum. Totusi, cum va arata Romania europeana? Unde va fi Romania peste zece ani? Sint intrebari pe care fiecare dintre noi trebuie sa si le puna si carora fiecare trebuie sa le gasim raspuns. O mina de ajutor si prime indicii dau astazi citiva romani care nu au nevoie de nici o prezentare.
Matei Paun, analist economic:

"Cei educati vor cistiga, cei needucati vor fi vulnerabili"

Cred ca peste zece ani Romania va fi o tara mai bogata, dar nu neaparat si poporul va fi mai bogat. Problema polarizarii sociale se va mentine, ca si diferentierea dintre mediul urban si cel rural. Taranul va fi din ce in ce mai condamnat catre extinctie si este clar ca nu vom putea continua cu 40% populatie rurala.

E greu de facut predictii, dar cred ca populatia rurala s-ar putea reduce, in zece ani, la un nivel de 25-30% din total. In mediul urban salariile vor creste, pentru ca integrarea va aduce mai multe investitii. Cresterile de salarii se vor inregistra indeosebi la nivelurile superioare. In general, cei educati vor fi principalii beneficiari ai integrarii. Cu cit oamenii vor fi mai putin educati, cu atit vor fi mai vulnerabili. Partea buna este ca vor fi initiate mari proiecte de infrastructura, care vor mai atenua din efectele generate de polarizarea urban-rural. Sper ca in zece ani sa avem macar o autostrada. Industriasii romani vor fi mai bine asezati, pe baze mai solide, dar in rindurile lor va avea avea loc o epurare, pe masura ce economia romaneasca va deveni mai competitiva si mai europeana. Daca acum putem numara 10-12 mari industriasi, cred ca in zece ani vor mai rezista cam trei-patru, si asta in cel mai bun caz.

Multe dintre imperiile economice cladite in ultimii 15 ani nu vor putea sa reziste, pentru ca nu ii vad pe conducatorii lor capabili sa dezvolte strategii de succes in noile conditii. Ceea ce s-a putut in ultimii 15 ani nu se va mai putea in urmatorii zece. Un alt element important va fi aparitia unei noi generatii. Peste un deceniu, cei nascuti in 1989 vor avea 25 de ani, iar efectul intrarii lor pe piata muncii va fi important pentru succesul viitor al economiei romanesti. Politica nu va mai fi la fel pentru ca nu va mai exista vechea garda. Dar asta nu inseamna ca va fi Raiul pe pamint, ci doar ca noua nomenclatura se va baza pe alte principii, cred ca mai apropiate de modelul italian al lui Berlusconi. Cred ca, din pacate, Italia este un exemplu de urmarit din acest punct de vedere.

Ion Bogdan Lefter, scriitor: "Este normal sa ne consideram europeni pur si simplu, "de la sine""

Ne-am obisnuit deja cu ideea ca aderarea Romaniei la UE bate la usa, incit - paradoxal - tema s-a "banalizat" inainte ca integrarea sa se fi produs. Pe de o parte e bine, e normal sa ne consideram europeni pur si simplu, "de la sine", fara sa mai vedem in evenimentul istoric al aderarii ceva atit de solemn si de emotionant incit sa cadem in festivism. Pe de alta parte, atare situatie are cel putin doua consecinte mai putin fericite.
Prima, despre care a inceput sa se vorbeasca in ultimele luni, e ignorarea asa-numitelor "costuri ale aderarii": mai exact spus, a obligatiilor si constringerilor pe care le va aduce cu sine adoptarea legislatiei comunitare.

A doua consecinta a deficitului de reflectie si de dezbatere asupra aderarii e de ordin cultural, in sensul foarte general al cuvintului: am in vedere superficialitatea cu care romanii in genere si in special o parte a elitei noastre intelectuale trateaza "filozofia" democratiei occidentale actuale, a sistemului "societal" in care ne integram. Deocamdata, s-au inmultit contrareactiile "elitiste", conservatoare si extrem-conservatoare, fata de gindirea liberala, fata de idei precum respectarea drepturilor omului si ale minoritatilor, multiculturalism sau corectitudine politica, respinse uneori vehement, fara intelegerea nuantata a importantei lor pentru lumea post-moderna. Ne vom "integra" si vom depasi aceasta etapa in anii care vin...

Ladislau Bölöni, antrenor de fotbal: "Economic, tara va creste sigur"

Integrarea nu priveste, intii de toate, latura fotbalistica. Aderarea Romaniei in Uniunea Europeana este o problema politica si sociala. Romanilor li se va da sansa de apropiere de Europa occidentala. Economic, tara va creste sigur. De asemenea, sint convins ca si satisfactiile romanilor de rind vor fi mai mari decit daca am ramine in afara Europei. Celor care nu sint de acord cu integrarea tarii in UE le adresez urmatoarea intrebare: "Putem ramine in afara Europei unite, dar cui ajuta acest lucru?". Noua, romanilor, sigur nu! Din moment ce ni se deschide poarta, ce rost are s-o inchidem? Nu ne va cadea nimic din cer. E nevoie sa muncim mai mult, daca vom intra in Uniunea Europeana. Trebuie sa fim la nivelul celorlalti, altfel va fi greu sa facem fata.

Nicolae Manolescu, critic: "Pierdem pe termen scurt, cistigam pe termen mediu si lung"

Am niste banuieli, niste presupuneri. Nu stiu, de fapt, exact ce se va intimpla, pentru ca daca integrarea reprezinta, simbolic, un lucru extraordinar, practic e greu de spus deocamdata ce va fi. Mai intii, pentru ca nu sint sigur ca francezii vor vota Constitutia Europeana, ceea ce daca se va intimpla, va fi cu consecinte dintre cele mai grave asupra Europei intregite, sa nu mai fie ceea ce credem noi ca este. Ori-cum englezii fac nota separata, ceea ce s-ar putea sa le dea si altora de gindit.

O data cu integrarea Romaniei si Bulgariei se va accentua decalajul intre tarile bogate si cele sarace ale Uniunii Europene. Pe vremuri, Mitterrand spunea ca o Europa unita inseamna aflux de capital de la vest la est si un alt flux de forta de munca de la est la vest. Capitalurile vor veni spre Rasarit prin investitorii atrasi de o piata noua si absorbanta, iar occidentalii se vor trezi cu o forta de munca ieftina. Ce se va intimpla cu forta de munca proprie? Cind se va umple de capsunari romani Europa occidentala va fi o nenorocire pentru forta de munca locala.
Pe termen scurt, vor creste preturile in Romania, ceea ce va duce la unele probleme sociale si nu vom avea, cum au ungurii acum, o granita pe care trecind-o sa gasim totul mai ieftin. Pe Moldova nu cred ca se poate conta. Nici pe Ucraina.

Pe termen mediu si lung, Romania va avea de cistigat enorm. Am vazut Portugalia si tot ce mi se parea interesant mi se spunea ca a fost facut cu fonduri europene, de la autostrazi pina la poduri.
Din punct de vedere cultural nu se poate intimpla nimic remarcabil. Integrarea culturala presupune mai mult decit cea economica. Ce sa facem daca operele noastre si cartile nu circula, daca limba nu e cunoscuta, daca valorile noastre nu au cautare pentru ca nu se stie ce-i cu ele? Nu avem ceva in mod deosebit de facut, decit, poate, fiind o circulatie mai mare si venind mai multi straini, sa vada cu ochii lor. Proiecte, programe nu cred ca se pot face. Aici sint lucruri spontane, nu ai cum sa faci propaganda cu adevarat culturii unei tari, nu merge pe reclama. Cultura care se face vine dintr-o traditie.