In comunele Sintesti si Stefanesti a avut loc ieri repetarea primului tur de scrutin dupa ce Biroul Electoral Central a decis anularea alegerilor din 1 iunie. De aceasta data, autoritatile au luat masuri sporite pentru ca votarea sa se desfasoare in conditii optime. Cei mai multi dintre votanti au fost de etnie roma.
Tiganii din Sintesti s-au adunat in numar mare inca de la deschiderea urnelor. Pentru a evita aglomeratia in incinta sectiilor de vot jandarmii permiteau accesul la urne in grupuri de cate cinci persoane, care intai treceau prin culoare special amenajate.

Odata cu romii au aparut si primele probleme. Tiganii aveau nevoie de asistenta la vot, intrucat cei mai multi dintre ei sunt analfabeti. In ajutorul acestora a venit si liderul lor traditional, bulibasa. Acesta, pentru a inventaria si insemna subalternii, scria cifre, ce reprezentau numarul curent al fiecaruia de pe lista de alegatori, pe mana. Ulterior metoda de identificare a romilor a fost schimbata, astfel ca cifrele respective au fost notate pe bucatele de hartie. Un tanar rom, dupa ce a iesit de la vot, le-a declarat ziaristilor ca este analfabet si a fost ajutat in cabina de vot de o ruda de-a lui. Imediat dupa ce a dat declaratia, s-a urcat la volanul unei masini de lux si a demarat in tromba. Nu se stie cum a obtinut carnet de conducere fara sa stie carte. Pe la pranz, cand a inceput sa ploua, romii care stateau la coada in fata Sectiei de votare nr. 5 au fost aparati de intemperii cu umbrele aduse de catre membrii familiei bulibasei. Tiganii il sustin pe candidatul PNL, Gabriel Dinica, iar marea majoritate a restului populatiei il vor pe candidatul PD-L, Florin Niculae.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.