Pentru Vasile Blaga si generatia liderilor vechi ai PD-L este esentiala victoria la Bucuresti. In interiorul PD-L se face deja simtita o lupta pentru suprematie intre gruparea noilor lideri din jurul lui Theodor Stolojan, grupare sustinuta din umbra de Traian Basescu, si echipa greilor democrati, grupata in jurul lui Blaga.

Miza razboiului dintre cele doua tabere este functia de prim-ministru in viitoarea guvernare pe care Traian Basescu i-a promis-o lui Stolojan, dar pe care vechii democrati ar vrea sa o pastreze pentru un om din tabara lor. Pe de alta parte, Blaga si gruparea adversa se lupta pe controlul asupra organizatiilor judetene, unde deja s-a trecut la schimbari rapide de garda, oamenii lui Stolojan impunandu-se cu forta in conducerile judetene - la Constanta chiar finul lui Traian Basescu a fost demis in miez de noapte si inlocuit cu un personaj venit de la PLD.

In cazul in care Vasile Blaga pierde alegerile, va trebui sa dea socoteala chiar cu functia de secretar general al partidului (el a anuntat deja ca va demisiona din functia de presedinte al PD-L Bucuresti daca va fi invins). Lupta va fi transata la Colegiul Director al PD-L programat sa aiba loc in prima saptamana de dupa alegeri si unde vor fi prezenti delegatii partidului din toate judetele. Batalia care se prefigureaza la aceasta sedinta a fost anuntata de vicepresedintele Mircea Hava imediat dupa incheierea primului tur al alegerilor locale.

„De data asta vom face o curatenie, pentru ca au fost multi care au tropait si s-au scarpinat pe burta si au crezut ca daca le scrie pe spate PD-L vor cadea voturi peste ei“, a declarat amenintator Hava, referindu-se la noua generatie de lideri, comasata in jurul lui Stolojan si al Elenei Udrea. Democratii „vechi“ au in favoarea lor argumentul esecului rasunator inregistrat in alegeri de membri marcanti ai acestei grupari - Cezar Preda, Cristian Boureanu, Dorel Onaca, Ionel Mantog. De partea cealalta, doar Radu Berceanu a pierdut batalia pentru Dolj.

De victoria sau infrangerea lui Sorin Oprescu la alegerile de duminica atarna soarta lui Mircea Geoana in PSD. Mai precis, de victoria sau infrangerea lui Oprescu depind planurile lui Ion Iliescu si ale lui Adrian Nastase de a recuceri partidul. O prima victorie a fost marcata de acestia prin scorul nesperat de bun inregistrat de PSD la locale, dupa mobilizarea vechii garzi in stafful de campanie - Miron Mitrea, Serban Mihailescu, Dan Matei Agathon etc.