Politica 5 Iunie 2008 17:39
Liderii PNL si cei ai PD-L Buzau au semnat, joi, la sediul filialei PNL, un protocol de colaborare care prevede sustinerea reciproca in consilii locale si in special in Consiliul Judetean, in vederea blocarii initiativelor PSD, transmite corespondentul NewsIn.
Protocolul, care in prima faza isi propune acordarea de sprijin reciproc in turul doi al alegerilor, a fost semnat de presedintele PD-L Buzau, deputatul Cezar Preda si liderul PNL Buzau, Cristinel Bagiu.
Intelegerea prevede ca in localitatile in care, in turul doi, candideaza un reprezentant al unuia dintre cele doua partide, sa existe sprijin reciproc. Sunt excluse situatiile in care candideaza reprezentanti din ambele partide, cum este cazul municipiului Ramnicu Sarat, unde candidati sunt liberalul Viorel Holban si democrat-liberalul Constantin Ghinioiu. Protocolul sustine insa ca perdantul din lupta directa sa devina viceprimar.

Alianta dintre cele doua formatiuni le da posibilitatea acestora sa propuna cate un vicepresedinte al Consiliului Judetean. Exista deja doua nominalizari: Ioan Caton Mateesescu, din partea PNL si Ion Popescu, din partea PD-L. In urma incheierii acestui protocol, PNL si PD-L vor avea majoritatea, cu 20 de consilieri judeteni, 11 de la PD-L si noua de la PNL.

Protocolul va functiona pe durata intregului mandat de patru ani, atat in Consiliul Judetean, cat si in consiliile locale, in vederea promovarii proiectelor de hotarari.
"Am facut aceasta alianta pentru ca nu mai dorim ca un partid sa conduca singur, discretionar. Partidul National Liberal a luat aceasta decizie mai ales din cauza comportamentului PSD din perioada campaniei, prin amenintarile si presiunile la care au fost supuse anumite persoane din randul liberalilor", a declarat presedintele PNL Buzau, Cristinel Bagiu.
In discursul sau, presedintele PD-L Buzau, deputatul Cezar Preda, a fost mult mai acid cu social-democratii buzoieni, pe care i-a catalogat drept "niste disperati dupa putere si niste tupeisti nesimtiti". "Este un protocol care are ca scop constituirea unei majoritati PD-L - PNL la nivelul Consiliului Judetean Buzau, pentru ca vrem cu orice pret sa oprim aceasta conducere discretionara, in interes propriu", a declarat Cezar Preda, presedintele PD-L Buzau.

Presedintia Consiliului Judetean Buzau a fost castigata de Victor Mocanu (PSD), cu 33,39 la suta din voturi, pe locul doi clasandu-se, la mica distanta, candidatul PD-L, Cezar Preda, cu 33,08 la suta, iar Ioan Caton Mateesescu (PNL) a obtinut 22,6 la suta. Victor Mocanu a candidat la sefia CJ din partea PSD dupa ce, in data de 24 martie, a fost dat afara din PD-L.
La consilieri judeteni, tot PSD a obtinut cele mai multe mandate, respectiv 12. PD-L a obtinut 11 consilieri judeteni, iar PNL - noua.

La numarul de primarii adjudecate din primul tur conduce tot Partidul Social Democrat. In municipiul Buzau, Constantin Boscodeala, de la PSD, a castigat cursa electorala din primul tur, cu 55,97 la suta.
Daca astfel de substante nu mai sunt acum folosite, iar activitatea industriala s-a redus foarte mult, un pericol mai nou la adresa calitatii apei marii, si nu numai, il reprezinta constructiile, unele dintre ele chiar in zona de coasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.