Politica 27 Mai 2008 01:56
Chiar daca ordinea este aceeasi, diferenta dintre primii doi clasati in cursa pentru Primaria Capitalei depaseste cu mult marja de eroare in cazul unor sondaje de opinie aruncate recent pe piata.

Cu doar patru zile inainte de terminarea campaniei electorale, sondajele invadeaza presa. Nu mai putin de cinci cercetari sociologice facute cam in aceeasi perioada au fost aruncate pe piata in ultimele 48 de ore, toate axate pe Bucuresti si toate il dau ca favorit al primului tur pe independentul Sorin Oprescu.

Socanta pare a fi insa diferenta dintre procentele care-l despart pe acesta de principalul sau contracandidat, pedelistul Vasile Blaga. Unele sondaje il dau pe Oprescu cu pana la 14 procente in fata lui Blaga, in timp ce in altele distanta ar fi de numai 3%. Probleme sunt si cu ordinea celui de-al treilea si a celui de-al patrulea clasat in cursa, trei contracandidati: Ludovic Orban (PNL), Cristian Diaconescu (PSD) si Cozmin Gusa (PIN) facand schimb de pozitii, in functie de sondaj.

O cercetare a Institutului de Politici Publice (IPP), realizata in perioada 19-24 mai, arata cea mai mare diferenta dintre Sorin Oprescu si Vasile Blaga: 14 procente. Senatorul independent este creditat cu 40,4% din voturile bucurestenilor care s-ar prezenta la urne, in timp Vasile Blaga este creditat cu doar 26 de procente.

Potrivit IPP, liberalul Ludovic Orban se afla pe locul trei, cu 10,1%, in timp ce candidatul PIN, Cozmin Gusa, l-ar fi depasit pe concurentul PSD, Cristian Diaconescu. Gusa ar obtine 9,5% din sufragii, in timp ce Diaconescu ar castiga doar 7,6% din voturi. Studiul IPP a fost realizat pe un esantion de 1.202 persoane si are o marja de eroare de +/- 2,8%.

La polul opus sondajului IPP se afla o cercetare INSOMAR, comandata de Realitatea TV, care il da pe democrat-liberalul Vasile Blaga la o distanta de doar 3 procente in urma lui Oprescu.

Potrivit acestui studiu, Sorin Oprescu este creditat cu 32%, in timp ce Blaga s-ar afla la 29%. Liberalul Orban ar fi tot al treilea cu 13%, urmat de Diaconescu (PSD) cu 10% si de Gusa cu opt procente. Sondajul INSOMAR a fost realizat in perioada 23-25 mai pe un esantion de 4.460 de persoane cu o marja de eroare de +/- 1,5% la un nivel de incredere de 95%.

Alte trei sondaje: CURS, CSOP si CCSB aparute duminica marcheaza si ele valori contradictorii ale distantei care-l separa pe Oprescu de Vasile Blaga. Primele doua studii au insa culoare politica, fiind comandate de cei doi protagonisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.