Politica 23 Mai 2008 01:04
Dupa ce la inceputul acestei luni candidatii UDMR la presedintia consiliilor judetene Harghita si Covasna, Csaba Borboly si Sandor Tamas, au inflamat spiritele in cele doua judete, desfiintand "simbolic", pret de cateva minute, linia de demarcatie dintre cele doua unitati administrativ-teritoriale, cu un banner "pentru un Tinut Secuiesc puternic, pamant al zambetului", o mana de secui din Harghita au tinut mortis la finele saptamanii trecute sa creeze o noua agitatie antiromaneasca menita a afecta climatul interetnic din zona.

De aceasta data, actorul principal a fost jurnalistul roman de origine secuiasca de la ziarul "Harghita Nepe", Szondy Zoltan.

Mult prea infierbantat de campania electorala, in care candideaza pe listele Partidului Civic Maghiar (PCM) pentru un post de consilier local la Miercurea Ciuc, jurnalistul s-a gandit ca nu ar strica sa-si faca publicitate si sa devina "martir". Deranjat ca pe Dealul Sumuleu, de langa Miercurea Ciuc, cativa patrioti romani ramasi necunoscuti (anumite voci din Harghita sustin ca ar fi vorba despre angajati ai Jandarmeriei romane) au avut "tupeul" de a arbora, pe un reper geodezic apartinand Oficiului National de Geodezie, un tricolor romanesc in locul unuia maghiar, care trona ilegal de mai multa vreme, jurnalistul a decis sa se dea in stamba, poate-poate confratii sai secui vor aprecia gestul sau "nationalist" si-i vor acorda voturile.

Ca atare, insotit de un grup de motociclisti mobilizati ad-hoc, dar aflati in stare de ebrietate (n.r. - motocicletele acestora nu aveau placute de identificare), Szondy Zoltan si-a luat armamentul din dotare si, pe fondul unui puternic discurs antiromanesc, a purces in graba pe Dealul Sumuleu pentru a inlocui tricolorul romanesc arborat pe "dealul sfant al maghiarilor" cu unul apartinand Ungariei Mari.

Asa cum era de asteptat, initiativa lui Szondy Zoltan a avut darul de a incinge spiritele intre romanii si maghiarii din Miercurea Ciuc, fiind astfel nevoie de interventia jandarmilor.

Sosite la fata incidentului pentru a calma spiritele, trupele Jandarmeriei au avut surpriza sa constate ca, desi era inarmat (o pusca cu aer comprimat si un pistol cu bile), Szondy Zoltan nu detinea documente care sa ateste inregistrarea armelor din dotare la organele de Politie, in termenul de cinci zile de la achizitionarea acestora. Ca atare, jurnalistul roman de origine secuiasca a fost amendat cu suma de 1.000 de RON, dar pentru faptul ca a utilizat armele respective in public si pentru atitudinea sa antiromaneasca el a ramas nepedepsit.

Dupa acest incident antiromanesc, IPJ Harghita cat si Jandarmeria romana au purtat mai multe discutii cu factorii de decizie locali, in urma carora s-a decis ca este nimerit ca pe reperul geodezic sa nu mai existe niciun drapel. Nici cel romanesc, nici cel maghiar.

Ciudat este faptul ca incidentul a fost trecut cu vederea, el nefiind raportat de catre institutiile abilitate pe buletiele de stiri, desi, in mod normal, acesta trebuia difuzat, tinand cont de faptul ca la mijloc a fost vorba de o persoana publica ce a incalcat regimul armelor si munitiilor si care si-a permis sa dea jos, de pe turnul apartinand statului roman, insemnele nationale ale tarii noastre. Desi se feresc sa vorbeasca, romanii din zona sustin ca in spatele respectivului incident s-ar fi aflat si "patriotul maghiar" Csaba Borboly (UDMR), in prezent vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.