"Nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale" - faimoasa replica a lui Ceausescu la toate acuzele instantei improvizate in decembrie 89 - a fost preluata in esenta, dar sub alta forma, "democratica", de Ion Iliescu. Cel care s-a autointitulat "cinstit si curat" si-a murdarit mainile cu sangele unor nevinovati cazuti victime nevoii lui de "emanare revolutionara" si a instigat una impotriva alteia categoriile sociale dupa modelul luptei de clasa, chemand minerii la Bucuresti in iunie 1990 si septembrie 1991 pentru a face noi victime in numele "democratiei originale" . Iliescu nu recunoaste nimic din greselile si crimele pe care le-a patronat, pentru ca aceasta "fata umana" nu are nimic omenesc, fiind prototipul aparatcikului perfectionat de dictura comunista. Mai mult el se doreste din nou in fruntea PSD pentru a duce partidul pe noi culmi de progres.

Acest tovaras format dupa principii asiatice vrea sa reformeze social-democratia romanesca dupa model european !?

In aceasta primavara se implinesc 15 ani de la "fenomenul Piata Universitatii", demonstratia-maraton a celor care protestau fata de revenirea comunistilor si a securistilor in viata publica, declansandu-se chiar in luna aprilie, mai precis pe 24 aprilie 1990, aniversarea fiind "vecina" anul acesta cu congresul PSD, congres de la care se asteapta macar o incercare de reformare a urmasului PCR, fie si numai prin trecerea oficiala pe linie moarta a lui Ion Iliescu - cel vizat in principal de protestul de acum 15 ani din Piata Universitatii si cel care l-a suprimat, precum Ceausescu "fenomenul Brasov 87".

Dar dupa cum decurg pregatirile de congres, nu se anunta nici un fel de surprize, nimeni din PSD nu se simte in stare sa-l contracareze cu succes pe Iliescu, nimeni nu este macar decis sa-l infrunte, asa ca fostul prim-secretar PCR, fostul presedinte FSN, FDSN, PDSR si PSD va fi mai mult ca sigur viitorul sef al asa-zisului Partid Social Democrat. Si sunt voci care spun ca Iliescu nu a renuntat nici la functiile de conducere in stat, sperand ca dupa eventuala castigare a viitoarelor alegeri la termen sau anticipate sa devina prim-ministru!

Dar cine este acest "longeviv" al politicii romanesti de dinainte si de dupa decembrie 89? Om cu origini "sanatoase"- dar doar din punct de vedere social, pentru ca, etnic vorbind, gurile rele sustin ca e cam "mulatru" -, Iliescu a trecut prin aproape toate etapele "initierii si desavarsirii" ca activist de frunte al Partidului Comunist Roman: a fost sef pe tara al UTC si al UASCR, prim-secretar PCR al judetelor Timis si Iasi si implicit membru al CC al PCR. Apoi, la jumatatea anilor 80, cand la conducerea "suzeranului" din estul Europei - URSS - a venit "liberalul" Gorbaciov, care a initiat perestroika si glasnostul, simtind ca e rost de "socialism cu fata umana" si pe plaiurile mioritice, fostul coleg de studii moscovite al KGB-istului luminat nu a facut nici un fel de disidenta, nu a protestat nicicum fata de nebunia accentuata a lui Ceausescu, ci pur si simplu s-a dat la fund ca "marginalizat" si "cadru de rezerva" pentru scaunul unui viitor PCR "umanizat". Atat si nimic mai mult.

Numai ca "umanizarea" socialismului romanesc n-a venit pe cale pasnica ca la Moscova sau la Praga - unde "fostii" au pus si ei umarul la indulcirea si slabirea sistemului opresiv -, ci in urma unei revolte dublate de o lovitura de stat, ambele sangeroase (si asta inutil, doar ca sa fie justificati "emanatii revolutiei"), ambele manipulate de Iliescu, care visa la socialism cu "fata umana", dar nu a obtinut decat o "democratie dezumanizata" dupa chipul si asemanarea lui; un FSN murdar, asortat cu mineri, nu un PCR curat, agreat de intelectuali; in consecinta, o perestroika intarziata necesara acomodarii si primenirii fostilor nomenclaturistii PCR si fostilor securisti in economia de piata. De fapt asta a fost esenta targului si a coabitarii lui Iliescu cu sustinatorii sai. Mineriadele n-au fost decat fata vizibila a aisbergului nomenclaturisto-securisto-oportunist care a tinut Romania in stadiul in care erau celelalte foste state comuniste inainte de 1989.

Ca si la Ceausescu, si "gena" lui Iliescu este la fel de rezistenta la bine si ticaloasa, singura transformare posibila pentru cei doi fiind doar de natura biologica - respectiv boala sau exterminarea fizica!