M-a pus sa scriu un angajament ca la Securitate. „Subsemnatul Istodor Eugen, reporter la Academia Catavencu, nu voi da publicitatii acest interviu fara acordul lui Nati Meir.” Apoi, mi-a dictat: „Asa, acum semneaza, dar citet, sa se recunoasca in instanta! Bun, pune data si ora!“. A fost omul lui Vadim. S-a certat cu el. A ramas deputat de Tulcea.

Reporter: Ar trebui sa va impuscam. Ne-ati mintit cu Vadim.

Nati Meir: Auzi, daca el sta cu tine in fiecare zi, chiar si duminica, si vii la el acasa si-ti spune: "Eu nu-s antisemit!"… Mergi la intilnire cu membrii partidului, mergi cu ei la restaurant si auzi cintece fara evrei. |ncet-incet, crezi si tu ca poate nu e asa.
Rep.: V-a facut deputat.
N.M.: Da, asa e. Le-a luat altora bani, dar mie nu.
Rep.: Nu va dati naiv acum!
N.M.: Eu am lucrat cu el intii fiindca se lauda ca putem recupera un pilot israelian pierdut in Liban. Asa se lauda, ca-l stie pe Ghadaffi, pe ala, pe celalalt. A inceput sa dea telefoane, nu stiu cu cine a vorbit, dar suna la Teheran. Statul Israel a luat-o in serios. |n Academia Catavencu s-a scris ca noi am primit 100.000 de dolari de la statul israelian. De unde le scoateti? Noi sintem patrioti!
Rep.: Si?

N.M.: Eu stiam ca el are gura mare si nu i-am spus tot. Mai mult, atunci unde m-a trimis el, eu mi-am facut relatii si mai mari decit ale lui.
Rep.: Ce l-ati invatat?
N.M.: Cel mai frumos i-am spus lui sa vorbeasca cu bine. Vorbesti frumos, nu esti impulsiv. Aparitiile lui au fost mai frumoase. Aceste lucruri le-a invatat de la mine intii, apoi de la Arad, cel mai bun strateg al lumii.

Rep.: Ce i-ati mai spus?
N.M.: Sa se impace cu toti. Dar am vazut ca, de fapt, mi-am facut singur dusmani. Eu l-am invatat ceva. Dar minunea a durat putin, fiindca spunea Vadim: "Eu vreau impacare, Nati, dar ei ma calca in picioare". {i nu stia ce sa faca, fiindca se punea bine cu Israel, dar trebuia sa cistige in Romånia. Auzi, el este ca un fotbalist, care a demisionat la 35 de ani, el, desi demisionat, mai crede in glorie mult timp. El a crezut ca, daca ne ia pe noi, cistiga afara. Dar afara il ia in considerare cind cistiga aici.
Rep.: De ce se imbraca in alb?
N.M.: A venit un consilier al lui Arad si i-a spus: Vadim, esti ca Elvis Presley! Faci o greseala mare: te ascunzi dupa ochelarii aia negri, mari. |nseamna ca ai ce ascunde! El s-a suparat ca i s-a spus cu ce cravata sa umble. Ce a facut Vadim? A lasat omul la hotel, nu l-a luat in consideratie! Mi-a fost rusine ca un astfel de om statea aici.

Rep.: El scrie Romånia Mare? Tricolorul?
N.M.: Da. Sta noaptea si scrie. Sta acasa si se uita la televizor. La partid vine vinerea doar. Sta acasa si primeste de la membrii partidului, fosti si actuali securisti, note speciale, asa se numesc. Prin notele astea speciale poti sa-i spui exact ce vrei daca vrei sa-l manevrezi. I se scria ca va cistiga si sa nu ne ia pe noi.
Rep.: Partidul Popular?
N.M.: Asta m-a suparat foarte mult. Am fost cu Vadim vinerea aceea tot timpul si am vorbit tot timpul. Dar nu mi-a spus nimic despre asta. Eu am Shabat. E ziua in care nu vorbesc pe mobil, nu aprind lumina. El a stiut ca dupa 7 jumatate ma retrag la Shabat si am plecat. Simbata, eu nu am stiut, fiindca televizorul, radioul, totul e inchis. Si ce vad? Cind am deschis televizorul, am vazut ca el a devenit popular. Nu insemnam nimic.
Rep.: Pacalit?

N.M.: Da. Lui Vadim nu-i place sa-l ameninti. O data l-am amenintat ca nu se semna contractul cu Arad. El a primit demisia. Si mi-a spus: eu te cert, eu te impac. Dar eu nu sint de acord cu dictatura. La propriu, trebuie sa zimbesti cind el zimbeste, trebuie sa nu-l contrazici, nu ai voie sa bei inainte ca el sa bea. Nu ai voie sa maninci inaintea lui. Trebuie sa te scoli cind el vine. Nu am vrut, dar m-am potrivit cu astea. Eu cred ca daca spui ca mergi cu un om, mergi, dar eu mincat mult rahat de la el. Mult, mult. Eu am fost numai o bijuterie. A schimbat denumirea partidului ca sa nu mai plateasca lui Arad.
Rep.: Si dumneavoastra?

N.M.: Eu mi-am pus in cap toti evreii. Auzi, eu, ca deputat PRM, trebuie sa dau un milion pentru Tricolorul. Ca asa vrea el. Mai mult, sa fac abonamente la Tulcea. El ce a facut? Eu am dat banii, el m-a injurat in ziar.
Rep.: Securistii?
N.M.: Sigur, doar il are pe Merce. Merce aduce din zona aia informarea.
Rep.: E nostalgic comunist?
N.M.: Mai mult s-a gindit la el. El imi spune ca cu Ceausescu a fost bine, dar bine a fost si ca l-au omorit. Nu e hotarit. Sint multi nostalgici in partid si trebuie sa-i atraga cu ceva. Hai sa spun si altceva: el vroia totul repede. De ce nu ma cheama Sharon, de ce nu ma cheama ministrul de Externe, de ce nu ambasadorii? El vroia repede! Dar uita ce a facut atitia ani. Visa sa mearga in Israel, in America.
Rep.: De ce bilciul asta?

N.M.: Cind a vazut ce s-a intimplat in 2000, a spus ca din cauza asta, a antisemitismului. Si el credea ca va fi presedinte acum, or ca presedinte nu poti fi antisemit. Gindeste-te, el si acum primeste note speciale ca a fost furat. Or, nu cred ca a fost furat la alegeri. El nu stie nimic, traieste din note speciale.
Rep.: Repet, ar trebui sa va impuscam!
N.M.: Da, dar eu nu v-am dat in eroare.
Rep.: Cum asta?
N.M.: Si eu am fost pacalit! Am pierdut totul! Pe mine nu ma lasa sa intru in sinagoga din Romånia! Evreii de aici spun ca mai degraba se impaca cu Vadim decit cu mine.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.