La cererea Partidului Noua Generatie, Biroul Electoral Central a explicat intr-un comunicat ce bunuri pot oferi alegatorilor partidele in campania electorala fara ca gestul sa fie calificat drept infractiune si sa fie pedepsit cu inchisoare.

Ar fi un fel de definitie a ceea ce se numeste "mita electorala". Conceptul de mita electorala nu este unul legal. In legea alegerilor locale nu apare nicaieri ca infractiune sau ca operatiune oferirea de mita electorala.

Legea spune insa ca in cazul in care un partid promite sau chiar ofera bani sau bunuri in timpul campaniei electorale pentru a-i determina pe alegatori sa isi dea votul sau nu pentru un anumit candidat, este vorba de infractiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Si cel care primeste cadourile este partas la infractiune.

Biroul Electoral Central a explicat si care sunt bunurile care oferite fac dintr-un partid infractor.
“Se-ntelege, acele obiecte care au o valoare economica semnificativa, precum si marfuri de utilitate alimentara: alimente, bauturi alcoolice sau neacoolice, produse din tutun”.

“In aceasta categorie nu se incadreaza materialele de campanie electorala - afisele, pliantele , pixuri, sepci, tricouri, esarfe”, spune la BBC Purtatorul de cuvant al biroului, Marian Muhulet.

Sesizarile privind eventualele cazuri de mita electorala trebuie inaintate catre birourile electorale de circumscriptie.

Campania electorala pentru alegerile locale de la 1 iunie incepe oficial pe 2 mai.

Mai multe ziare au scris insa ca de cateva saptamani Partidul Noua Generatie, care a cerut clarificari la Biroul Electoral, ofera pachete cu alimente pentru alegatorii dispusi sa se inscrie in partid.

In alta ordine de idei, marti este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.