Afirmatiile referitoare la insusirea fara drept de catre fostul monarh (n.r. - Regele Mihai l) a unor bunuri de valoare sunt mai mult decat indoielnice. Mai mult decat atat, autoritatile nu dispun de dovezi in acest sens", se arata in raspunsul premierului Calin Popescu Tariceanu la o interpelare a deputatului PRM Ilie Merce.

Acesta a sustinut, in interpelarea sa, ca Regele Mihai. a scos din Romania, la sfarsitul anului 1947, 41 de tablouri de mare valoare, pe care ulterior le-a vandut. "Va solicitam informatii cu privire la demersurile pe care le veti intreprinde (...) astfel incat nimeni sa nu se mai auto-indestuleze, dupa pofta inimii, din avutia nationala", cere Merce, care, inainte de 1989, a fost ofiter de securitate. Tariceanu ii explica insa acestuia ca abia din 1949 "se poate vorbi" despre o evidenta a lucrarilor de arta preluate din fostele resedinte regale.

"Aceasta nu cuprinde insa lucrarile care fac obiectul interpelarii. Pe de alta parte, din informatiile pe care le avem la dispozitie, autoritatile comuniste, care au fortat abdicarea Regelui Mihai si plecarea acestuia, nu au intreprins demersuri pentru recuperarea unor bunuri de la familia regala", mai precizeaza Tariceanu in raspunsul scris la interpelarea lui Merce. Recent, teza scoaterii din tara a unor tablouri de catre Regele Mihai a fost reluata si de senatorul PSD Doru Ioan Taracila. Colectia de pictura a Regelui Carol. a fost lasata prin testament Coroanei Romaniei. Colectia a fost inventariata de bibliotecarul regelui, Leo Bachlein, in catalogul publicat in 1898. Lucrarile au fost expuse in diverse resedinte ale familie regale, pana in 1947, cand a fost instaurata republica. O prima forma a retelei muzeale din Romania a fost infiintata din 1949, cand lucrarile din Colectia Regala au fost inglobate in inventarele muzeelor nou-infiintate, mai relateaza premierul Tariceanu in raspunsul la interpelare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.