In cursul zilei de astazi, Miron Cozma va fi adus la Parchetul Militar, pentru audieri, in dosarul referitor la venirea minerilor la Bucuresti, in iunie 1990. Potrivit unor surse oficiale, lui Cozma - actualmente condamnat si incarcerat pentru implicarea in mineriada din septembrie 1991 - i se vor aduce la cunostinta si principalele capete de acuzare in noul dosar, el urmand sa dobandeasca statutul de invinuit. In aceeasi cauza, maine si poimaine sunt asteptati la audieri Petre Roman si, respectiv, Cico Dumitrescu.

Reamintim ca, in dimineata zilei de 14 iunie 1990, Cozma s-a aflat in fruntea "delegatiei de mineri", cum ii numea Ion Iliescu pe cei chemati pentru a "reocupa" Piata Universitatii, loc unde, in viziunea fostului presedinte al tarii, se aflau "elemente de-a dreptul fasciste, grupuri organizate de elemente incitate, de multe ori drogate". Singurele elemente "incitate" au fost echipele de mineri care, timp de doua zile, sub pretextul restabilirii ordinii, au devastat sediile partidelor politice de opozitie, sediul ziarului "Romania libera", dar si sediile unor asociatii civice. Inarmati cu rangi, topoare si bate, ortacii din Valea Jiului au pornit represiunea impotriva studentilor si intelectualilor care decretasera Piata Universitatii "kilometrul zero al democratiei".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.