Presedintele UDMR se pregateste de campania electorala si, in mod normal trebuie sa abordeze una din temele preferate ale domniei sale. Acesta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca tema reimpartirii teritoriale in regiuni de dezvoltare economica este una foarte importanta, motiv pentru care UDMR intentioneaza sa provoace o dezbatere nationala.

“Vom incerca sa stimulam si dezbaterea privind reimpartirea administrativa a Romaniei. Cei care vor fi alesi acum vor trebui sa pregatesca populatia pentru aceasta reimpartire. Suntem convinsi de aceasta necesitate”, a declarat Marko Bela, citat de AM. Press. “Propunerea noastra este foarte bine intemeiata, ea se bazeaza pe date, pe interese economice dar si pe exemple si modele europene. Este un proiect viabil si european”, a mai spus Marko Bela.

Domnia sa mai vrea si un soi de descentralizare, dar asta depinde de Guvern si Parlament, de primarii si consilierii locali care au pe mana banii bugetului local. Asa ca, ori ca-i zicem descentralizare, ori ca-i zicem reimpartire teritoriala, face referire cam la aceeasi problema. (I. Crivat)