Pentru Traian Băsescu, lecția votului din Parlamentul European este că există incă destulă neincredere privind Romania. El e convins totuși aderarea se va face potrivit calendarului stabilit."Suntem conștienți că nici o negociere politică nu mai poate avea loc", a declarat președintele."Știm foarte bine ce inseamnă clauza de salvgardare și știm foarte bine că toate obligațiile asumate trebuie indeplinite. Indeplinirea obligațiilor nu e in primul rand in favoarea țărilor UE ci in favoarea Romaniei"."Pană la urmă, indeplinirea tuturor obligațiilor se poate traduce foarte simplu - la 1 ianuarie 2007 Romania trebuie sa fie o tara performanta".

Promisiunile vor fi respectate

Traian Băsescu a spus că nimeni nu a impiedicat Romania să aibă o justiție performantă sau să lupte eficient impotriva corupției."Dacă avem probleme dificile de rezolvat ele reprezintă exact ceea ce noi n-am făcut in 15 ani. Și acest lucru nu poate fi reproșat nimănui decat nouă", a mai spus președintele.

Sidex Galați nu va mai beneficia de nici un ajutor de stat.

Traian Băsescu, președintele Romaniei

El s-a angajat că Romania va respecta promisiunile făcute in timpul negocierilor de aderare."Aici lucrurile sunt perfect clare, in intervalul 2005-2008, Romania s-a angajat să nu acorde nici un fel de ajutoare de stat industriei siderurgice și așa se va intampla".

"Chiar dacă prin contractul de privatizare a Sidex Galați s-au asumat unele obligații, decizia pe care am luat-o impreună cu executivul a fost să respectăm angajamentul asumat in negocierile cu Uniunea Europeana".

"Altfel spus, Sidex Galați nu va mai beneficia de nici un ajutor de stat", a subliniat președintele.

Aderarea și anticipatele

In problema corupției, Traian Băsescu nu a dorit să nominalizeze "rechinii" aflați in vizor acum.

El s-a arătat la fel de reticent și cand l-am intrebat dacă se gandește incă la organizarea de alegeri anticipate, după semnarea tratatului de aderare, la 25 aprilie.


Semnarea tratatului de aderare are intaietate in fața anticipatelor

"Este, așa cum am spus, un subiect pe care il voi discuta foarte serios cu primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu, după semnarea tratatului", a răspuns președintele Băsescu.

"La cateva zile după semnarea tratatului vă voi da un răspuns ferm, comun, al executivului și președinției."

Nu se va pierde un timp prețios ? l-am intrebat pe președinte.

"Pană la semnarea tratatului, nu!"

După aceea?

"S-ar putea pierde dacă nu facem ce trebuie! Haideți să discutăm după semnarea tratatului...." a incheiat Traian Băsescu.

Așteptări

In opinia președintelui Basescu, aderarea Romaniei la Uniunea Europeană nu va fi deraiata nici chiar dacă francezii votează impotriva constituției europene, la sfarșitul lunii mai.

"Referendumul din Franța nu e indreptat impotriva extinderii", a afirmat domnul Băsescu, mai optimist decat mulți comentatori care văd in sondajele de opinie negative și o reacție față de ambițioasa extindere spre răsărit, care marginalizează Franța, aducand in sanul Uniunii Europene țări mult mai orientate spre un model economic liberal și mai favorabile politicii externe americane.

Recent, ministrul de externe francez Michel Barnier a acuzat Romania ca n-ar avea "reflexe europene".


Traian Băsescu nu are emoții pentru referendumul din Franța

"Franța e unul dintre principalii noștri suporteri", a replicat domnul Băsescu, dar nu ne place ca altcineva să ne stabilească politica externă.

El și-a repetat pledoaria privind importanța Mării Negre, adăugand că Statele Unite sunt primele care urmăresc cu atenție ce se intamplă in zonă.

Pe de altă parte, președintele roman a declarat că ințelege perfect ingrijorarea unor țări europene privind extinderea.

"Trebuie să fim realiști", a spus dl Basescu, "cetățenii acestor țări se intreabă cat de mult trebuie sa plătească extinderea din propriul buzunar".

In ajunul votului din Parlamentul European, deputații conservatori din Germania și Franța au ridicat intrebări privind pachetul financiar de 44 miliarde de euro acordat Romaniei si Bulgariei. Din 2009, Parlamentul European va avea un cuvant de spus privind nivelul subvențiilor regionale pentru cele două țări și, dacă va fi adoptată constituția europeană, și asupra subvențiilor agricole.