Procurorii Sectiei a II-a de la PNA i-au pus oficial sub invinuire pe directorul economic de la Letea Bacau, Valerica Macarescu, si pe administratorul societatii, Adrian Grigore. Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de efectuarea de operatiuni incompatibile cu functia. De asemenea, cei doi mai sint acuzati de stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea de piata a unor bunuri.

Procurorii anticoruptie au constatat ca reprezentantii SC Letea SA au contractat masa lemnoasa cu Directia Silvica Vrancea, de unde au fost preluate rasinoase la pretul lemnului de foc, cu incalcarea tarifelor legale de pret si cantitate. Ulterior, lemnul ar fi fost vindut la pret mai mare. Totodata, procurorii sustin ca Adrian Grigore este implicat si in schimbul prin care fabrica lui Dumitru Sechelariu a primit un teren de patru hectare in centrul Bacaului, dupa ce a cedat un altul de la periferie.

Au intrat la audieri si directorii primariei

Ancheta declansata de procurorii anticoruptie in cazul afacerilor cu terenuri din ultimii patru ani de mandat ai fostului primar Dumitru Sechelariu ia amploare. Toti sefii de directii din cadrul primariei care si-au dat avizele pentru aceste schimburi au dat declaratii la PNA. Este vorba despre directorul economic, fostul director al Directiei Juridice si Administratie Locala, seful Directiei Domeniu Public si Privat si seful Directiei Urbanism si Cadastru.

Procurorii au vrut sa afle mai multe amanunte legate de modul in care s-au facut, in perioada 2000-2004, schimburile cu terenuri aflate in domeniul public sau privat al municipalitatii. Totodata, anchetatorii sint interesati si de alte "trocuri" cu terenuri facute intre administratia publica bacauana si mai multe persoane fizice sau agenti economici. In cursul zilei de ieri, secretarul municipiului, Dumitru Popa, a trimis la PNA, in urma solicitarii primite de la procurorii anticoruptie, lista cu numele si adresele tuturor consilierilor din vechiul mandat in vederea chemarii acestora la o noua runda de audieri.

Caz fara precedent in tara

Cazul de la Bacau, in care sint audiati toti membrii unui fost Consiliu Local, este fara precedent in Romania. "Am 28 de ani de administratie, dar nu am mai intilnit asa niste rafuieli, nici macar la Revolutie", spune Dumitru Popa, secretarul orasului Bacau, care a primit interdictia de a parasi tara, fiind audiat in acelasi caz. "Nu stiu daca putem fi acuzati pentru un vot politic. Noi am avut de luat o decizie din punct de vedere al oportunitatii pentru oras. De aspectele legale s-au ocupat specialistii", spun consilierii Ilie Birzu si George Bogatu. Procurorii PNA au constatat insa ca municipalitatea a avut de pierdut de pe urma acestor schimburi si se incearca acum recuperarea pagubelor de la cei implicati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.