Ion Sorin Mitrea, fratele fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, este urmarit penal de procurorii bucuresteni in legatura cu incheierea unui contract, din pozitia de director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. In acest dosar mai sint cercetati fostul presedinte al institutiei, Liviu Harbuz, si alti sapte angajati ai acesteia, sub acuzatia de abuz in serviciu. O parte din cei invinuiti au fost suspendati deja din functii.

Anchetatorii au stabilit ca, anul trecut, Sorin Mitrea, Liviu Harbuz si secretarul general al ANSV, Vasile Dragan, au aprobat, constienti ca termenii contractului cuprind ilegalitati, achizitia unui program integrat de identificare a animalelor prin care institutia pe care o conduceau urma sa fie pagubita cu citeva zeci de milioane de euro. Caietul de sarcini al programului a fost intocmit de Cristian Duicu, seful Directiei de Sanatate Animala din cadrul ANSV, si Ilie Maximilian Dragan, sef de serviciu in cadrul aceleiasi directii.

In document, cei doi specificau ca programul nu va fi atribuit direct medicilor veterinari - asa cum prevede legea -, ci prin intermediul firmei IQ Management SRL din Cluj. In acest fel, societatea a incasat ilegal comisioane, iar Autoritatea a fost prejudiciata cu aproximativ 20 de milioane de euro. La scurt timp, autoritatile au descoperit ilegalitatea si au suspendat contractul printr-o hotarire a unei instante civile. Decizia in acest sens a fort primita de Harbuz si Vasile Dragan care insa au ignorat-o si au continuat sa vireze bani in contul firmei clujene.

Societatea a mai incasat astfel inca 190 de miliarde de lei. Acestei sume i s-au adaugat, in decembrie anul trecut, alte 47 de miliarde de lei, virate cu ajutorul lui Sorin Mitrea, fratele fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea.

Sute de milioane platite pe un program inexistent

Ilegalitatile comise de Sorin Mitrea nu se incheie insa aici. Acesta mai este acuzat si de deturnarea unor fonduri ale ANSV catre IQ Management. Astfel, peste opt sute de milioane de lei au ajuns in conturile firmei clujene pentru plata unui program inexistent.
In acest caz, Mitrea a actionat sub protectia partenerului sau Liviu Harbuz si cu ajutorul a patru responsabili ai directiilor sanitar-veterinare din Ilfov si Bucuresti (Viorica Brumaru, Adrian Doliniuc, Elena Musat si Elena Korner).


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.