Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile contrazice declaratiile facute vineri de fostul ministru Sulfina Barbu. Aceasta acuza actuala conducerea ministerului de o proasta gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, de dublarea asa-numitei "taxe verzi" si de depozitarea haotica a deseurilor considerate periculoase.

Ministerul Mediului precizeaza intr-un comunicat de presa ca acuzatiile facute de fostul ministru Sulfina Barbu sunt legate de campania electorala si nu sunt intemeiate.

Actuala conducere a ministerului informeaza pe de alta parte ca legea din 2005 care reglementeaza gestionarea deseurilor electrice si electronice din Romania a fost realizata in perioada mandatului Sulfinei Barbu.

Si ca acum responsabilii de la minister incearca sa repare erorile legislative comise in perioada mandatului doamnei Barbu astfel incat in acest moment intreaga legislatie se afla in proces de modificare.

In replica, Sulfina Barbu spune la BBC ca ministrul Attila Korodi nu s-ar fi implicat in rezolvarea problemelor ramase la terminarea mandatului sau.

"Trebuie sa explice ministrul Korodi care la vremea respectiva era secretar de stat de ce nu a definitivat aceasta legislatie? Termenul era undeva la 30 aprilie 2007, noi am fost dati afara din Guvern la 1 aprilie, dumnealui apus in sertar tot ceea ce s-a lucrat in primele trei luni ale anului 2007 si a mers in continuare cu o legislatie incompleta. De ce nu a facut corectarea acestor erori domnul ministru intr-un an si cateva luni?", a intrebat Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu mai spune ca ministerul mediului nu a facut publice sumele adunate in cele 10 luni de cand se aplica asa-zisa "taxa verde".

Raspunsul ministerului - sumele provenite din "timbrul verde" vor fi publicate la sfarsitul lunii aprilie, cand se va implinii un an de la infiintarea primelor asociatii de colectare, depozitare si reciclare a electronicelor si asa cum era programat.

Taxa verde se aplica Romaniei de la jumatatea anului trecut si variaza in functie de produsul electric sau electronic comercializat, astfel in cat ea este de 5 lei pentru un calculator, de 8 lei pentru un televizor si mai are pentru un frigider.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.