Dan Voiculescu nu intelege de ce Traian Basescu sustine ca participarea PUR la guvernare este o solutie imorala, din moment ce chiar seful statului a invitat acest partid sa se alature puterii. Presedintele PUR a acceptat sa spuna "Evenimentului zilei" ce discutii a purtat in decembrie 2004 la Cotroceni, cu Traian Basescu. In plus, Voiculescu dezvaluie si motivul pentru care seful statului are "o vendeta personala" cu PUR.

Cum a ajuns PUR in coalitia de guvernamint? Cine v-a chemat?

Traian Basescu. A fost o discutie la Cotroceni, in prezenta domnilor George Copos si Theodor Stolojan. A mai existat un moment important, derulat in biroul meu de la Senat, in preziua alegerii noilor presedinti ai celor doua Camere. Domnul Basescu, personal, mi-a oferit functia de presedinte al Senatului, pe care eu am refuzat-o. Domnul Basescu a iesit atunci trintind usa.

Dupa citeva zile, Traian Basescu l-a nominalizat ca premier pe Calin Popescu-Tariceanu si, prin domnul Copos, mi-a solicitat acea intilnire la Cotroceni, la care a fost si domnul Stolojan. Aici, explicindu-mi nevoia de stabilitate politica, domnul Basescu m-a rugat sa intram la guvernare. Lucru cu care, in final, am fost de acord. N-am solicitat niciodata, nu am facut nici un fel de presiuni pentru a intra la guvernare. Repet: invitatia a venit de la domnul Basescu.

Ne-a chemat la Cotroceni si a fost nepoliticos

La consultarile convocate de Traian Basescu pentru formarea guvernului, in decembrie 2004, ati stat la Cotroceni cinci minute si ati iesit nervos. Ce s-a intimplat atunci?

Domnul Basescu ne-a anuntat de la inceput ca e o simpla formalitate, Constitutia fiind cea care il obliga la consultari cu partidele parlamentare. Eu am prezentat echipa cu care venisem, dupa care domnul presedinte ne-a intrebat daca mai avem ceva de spus. Replica mea, fireasca, a fost ca dinsul ne-a invitat si, ca atare, el trebuie sa ne spuna ce are de zis. Domnul Basescu ne-a spus ca nu mai are nimic de comentat. Mi s-a parut nepoliticos si am plecat.

Pina la urma, ce-i rau sa faci alegeri anticipate?

Credem ca anticipatele ar fi o frina majora in calea integrarii in Uniunea Europeana, iar guvernul actual are multe de rezolvat intr-un timp scurt. De aceea, nu le dorim. Mai mult, chiar oficialii europeni doresc stabilitatea politica in tara noastra, pentru ca numai asa Romania va garanta ca isi poate indeplini angajamentele asumate.

Pai, sinteti o solutie imorala...

Traian Basescu trebuie sa recunoasca faptul ca nu exista, la ora actuala, nici un motiv serios de a avea anticipate, in afara de dorinta lui personala de a scapa de PUR, de o solutie pe care acum o numeste imorala, desi el insusi a propus-o. Ii reamintesc domnului Basescu ca PUR a sustinut din parlament, ca si din guvern, toate masurile cabinetului Tariceanu. De altfel, cred ca cel mai in masura sa evalueze loialitatea PUR fata de actualul executiv este premierul Tariceanu. Pina acum, nu am primit semnale negative in acest sens. Daca domnul Basescu doreste binele Romaniei, il sfatuiesc sa abandoneze vendetele personale si sa se inscrie in prerogativele constitutionale.

Categoric, nu anticipate

E un razboi Basescu-Voiculescu?

Pot sa va marturisesc ca vendeta sa cu mine a inceput din momentul in care am refuzat sa votez pentru alegerea presedintilor Camerei si Senatului asa cum ar fi dorit dumnealui. In acel moment, reamintesc, PUR nu era partener la guvernare.

Va ginditi la o reapropiere de PSD?

La acest moment, singurul lucru care ne intereseaza este asigurarea stabilitatii politice si realizarea unei guvernari eficiente.

Ati sprijini in plan parlamentar mecanismul de declansare al anticipatelor daca ati avea garantiile premierului Tariceanu ca veti fi cooptati din nou la guvernare?

Categoric nu. Nu vorbim de goana dupa functii aici, ci de stabilitatea politica a tarii. In plin proces de integrare, cind peste 1.000 de legi asteapta sa fie votate, nu ne putem juca de-a politica. Sint lipsiti de responsabilitate cei care sustin anticipatele.

Spuneti ca veti face orice pentru a asigura
stabilitatea tarii. Ati sprijini guvernul in plan parlamentar chiar daca PUR nu ar mai fi la guvernare?

Sprijinim orice fel de guvern care actioneaza in interesul national pentru ca Romania sa intre in UE, indiferent daca sintem sau nu la guvernare.

In ideea ca sint, anul acesta, alegeri anticipate, care estimati ca va fi scorul PUR? Dar cel al Aliantei PNL-PD?

Ca un pronostic, fara a avea pretentia unui raspuns riguros, consider ca PUR va obtine un procent de peste 5%, iar Alianta se va situa sub 50%.

Cum apreciati colaborarea PUR cu celelalte formatiuni din coalitie?

Eu cred ca e o colaborare buna, cu unele sincope la nivelul unor judete.

Care este cel mai bun reprezentant al PUR in guvern?

PUR are in guvern doi ministri si amindoi se straduiesc sa-si faca treaba cit mai bine.

Aveti nemultumiri legate de activitatea ministrilor PUR?

Pina la acest moment, nu am lucruri majore sa le reprosez. Sper sa nu am nici in continuare, mai ales ca s-au integrat foarte bine in echipa Tariceanu.

S-a creat falsa imagine ca numai presedintele se lupta

Codrut Seres are sprijinul dvs. sa faca publice afacerile dubioase derulate in trecut la ministerul pe care il conduce?

Toti cei care lupta impotriva coruptiei pot conta pe sprijinul lui Dan Voiculescu si al Partidului Umanist. Codrut Seres, la fel toti reprezentantii PUR din administratie au nu numai sprijinul, dar si mandatul meu sa faca publice orice informatii despre afaceri dubioase, indiferent de numele sau pozitia persoanei care ar putea fi incriminata prin aceste dezvaluiri. E nedrept, intr-un fel, pentru toti cei care se straduiesc in guvern - in administratie, in general - ca s-a creat o falsa imagine ca numai presedintele lupta in Romania impotriva coruptiei...

Cind va vedeti cu cel care a lansat zvonurile despre sanatatea dumneavoastra?

Dupa cum am mai spus, imediat ce ma voi intoarce in tara.

Rezultatele de la alegerile pentru Primaria Capitalei au fost slabe. Care au fost cauzele ce au determinat aceasta contraperformanta?

Rezultatele au fost juste, avind in vedere faptul ca organizatia municipiului Bucuresti se afla de mai multe luni in plin proces de reorganizare. Vom face o analiza pe larg in Consiliul National din aceasta saptamina.

CSAT sa faca public raspunsul de la SIE

Daca vinovatii sint din interiorul partidului, ce masuri veti lua?

Ar fi absurd sa incepem sa-i cautam in exteriorul partidului. Oricum, la Bucuresti liderul e interimar si trebuie organizate alegeri in urmatoarele luni.

La Consiliul National de simbata, ce schimbari veti propune partidului?

Consiliul National pregateste Congresul patidului, care va avea loc, probabil, in mai. Este primul Consiliu National de dupa alegeri si vom face in mod cert o evaluare a ultimelor luni, a activitatii filialelor si liderilor. Cele mai importante decizii vor fi cele legate de dezvoltarea partidului in teritoriu si lansarea unor proiecte noi prin care sa dam incredere oamenilor ca si in Romania se pot schimba in bine lucrurile, chiar si in politica.

O serie de demisionari din PSD au intrat sau vor sa intre in PUR. Incurajati aceasta migratie?

Ca regula, noi nu incurajam migratia politica. Fiecare caz este analizat individual. Pentru noi, sint importante calitatea umana si seriozitatea tuturor celor care doresc sa intre in PUR.

Aveti un raspuns in legatura cu dosarul "Dunarea"?

Am cerut desecretizarea arhivei Dunarea pentru a spulbera toate povestile tesute in jurul meu, pe baza acestui subiect. Desi SIE a transmis raspunsul cerut de CSAT, nu s-au facut precizari publice pe marginea subiectului. Avind in vedere ca s-a depasit termenul anuntat initial, noi am cerut inca o data precizari pe acest subiect. Nu cred ca este vorba de obstructie, ci mai degraba e doar o chestiune de timp. Voi solicita din nou CSAT sa faca public raspunsul primit de la SIE.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.