Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR) a criticat, sambata, la Deva, Legea votului uninominal, apreciind ca sistemul de vot in colegii va fi ca “o ruleta” pentru partidele politice.

Winkler a explicat ca partidele se vor afla in situatia de nu mai fi sigure ca persoanele foarte bine pregatite profesional vor reusi sa ajunga in Parlament. “Legea nu satisface presiunea publica pentru vot uninominal si pentru responsabilitatea parlamentarului in fata celui care l-a ales. Avem o versiune politica a unui joc destul de cunoscut care se numeste ruleta. Partidele politice nu vor putea sa prevada compozitia noului Parlament si nu vor sti exact unde sa-si nominalizeze candidatii care au pregatirea profesionala suficient de buna pentru a se putea constitui apoi un Parlament de profesionisti”, a declarat Iuliu Winkler.

In opinia acestuia, exista posibilitatea ca un candidat care a castigat alegerile intr-un colegiu uninominal sa nu ajunga in Parlament, iar o alta persoana sa-i ia locul pentru ca partidul din care face parte a primit voturi prin redistribuire. Mai mult, europarlamentarul UDMR considera ca viitorul Parlament va fi unul cu o majoritate slaba, ceea ce va conduce la dificultati in formarea noului Guvern.

Peste 150 de parlamentari ce urmau sa-si exercite mandatul in legislatura 2004-2008 au renuntat la el pentru ca au devenit incompatibili, au primit alte functii, s-au retras din Parlament din motive obiective, in timp ce altii au decedat, a adaugat acesta.

El a explicat ca dupa Legea votului uninominal, pentru inlocuirea din functii a parlamentarilor, inainte de termen, va fi nevoie de organizarea unor alegeri partiale in colegiile uninominale, renuntandu-se la procedura prin care locul liber este ocupat automat de persoana urmatoare aflata pe lista de candidati a partidului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.